MMSU

Izložba Gorana Trbuljaka: Nikad dosad viđen rad neviđenog umjetnika

Kim Cuculić

Riječka izložba bit će otvorena 22. veljače, a umjetnik će se predstaviti sa 70-ak radova na papiru



RIJEKA U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Muzej moderne i suvremene umjetnosti 22. veljače otvara veliku izložbu cijenjenog konceptualnog umjetnika, fotografa, filmaša i dizajnera Gorana Trbuljaka. Ovaj je »pionir hrvatske konceptualne umjetnosti« od svojih početaka s kraja 1960-ih do danas izlagao na dvjestotinjak selektiranih skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, njegovi se radovi nalaze u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama, no riječka ga publika još nije imala priliku sustavno upoznati.


Izložba naslovljena prema Trbuljakovom radu, »Nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika«, predstavit će ga kroz 70-ak radova na papiru – rečenica od jednog retka koje često funkcioniraju kao aforizmi, a pratit će ju i predavanja, filmski program te radionice. Izložba se neće voditi kronologijom umjetnikova djelovanja, već će se njome pokušati definirati glavni elementi njegove umjetničke prakse, s fokusom na dva aspekta rada: na umjetnikovo korištenje jezika, ispitivanje primijenjenog medija i metode umjetničkog istraživanja, te na evoluciju njegovih umjetničkih koncepata i sadržaja.


Poseban će naglasak pritom biti na radovima »Ovojeizam« (1970. – 1981.), koji još nikada nisu bili u cjelini izloženi, a koji suptilno razotkrivaju njegovu kontekstualnu umjetničku praksu. Jednostavne rečenice od jednoga retka, otipkane na pisaćem stroju na dnu vertikalno položenog papira A4 formata, Trbuljak je počeo pisati oko 1971. godine. Rečenice koje nastaju kao samostalna djela uglavnom problematiziraju percepciju gledanja ili umjetnost samu, u čemu je sadržan važan angažirani aspekt Trbuljakove prakse. Njima, naime, eksplicitno izražava svoje stavove, posredovane specifičnim jezičnim formulacijama, koji su posljedica dosljedne analize (i kritike) društva i svijeta umjetnosti, ali i samorefleksije i samokritike.




Za razumijevanje sveobuhvatnosti ovog autora važno je naglasiti da je studirao grafiku i slikarstvo (na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odnosno Ecole Nationaleu Superieur des Beaux Arts u Parizu), a kasnije i kameru na Akademiji dramskih umjetnosti. Tako mnogi njegov rad poznaju kroz medij filma – snimio je 25 igranih filmova, a režirao je i brojne animirane i dokumentarne filmove. Radio je i kao grafički dizajner te dizajnirao brojne plakate, filmske špice, kataloge izložbi… Izložbu u riječkom MMSU-u, u suradnji s Muzejom, postavlja cijenjeni slovenski kustos s riječkom adresom Tevž Logar, ujedno i urednik monografije Gorana Trbuljaka izdane u 2018. godini.