Izložba u Galeriji Kortil

Igraće karte »Modiano« proizvodile su se u Rijeci

Sandy Uran

U Kortilu će biti izloženi reklamni panoi nekadašnjih riječkih brandova – rafinerije Romson, tvornice čokolade Védjegy, najpoznatijih igraćih karata, koje su uz ostale eksponate dio arhiva tvrtke »Modiano«, koja je osim u Trstu nekada imala svoje sjedište i u Rijeci



Brand »Modiano« dobro je znan ljubiteljima kartaških igara. To je, naime, jedan od najpoznatijih proizvođača karata u svijetu. A kako su u prošlosti izgledale karte za igru, ali i reklame za raznovrsne proizvode našega kraja poput reklame za nekadašnju Romson rafineriju, današnju INU, ili reklame na prijelazu prošloga stoljeća za riječku čokoladu Védjegy čiji je zaštitni znak bio slonić ili onu za riječki pjenušac Sans Souci te mnoge druge zanimljive eksponate i originalne plakate, ali i skice iz produkcije tvrtke »Modiano« s kraja 19. i početka 20 stoljeća, moći ćemo vidjeti na izložbi naslovljenoj »Modiano: Od Trsta do Rijeke« koja se otvara u utorak, 15. listopada u Galerij Kortil (18 sati) u sklopu Dana talijanske kulture i talijanskog jezika, u organizaciji Talijanskog konzulata u Rijeci.


Tom prigodom razgovarali smo s kustosom izložbe Claudiom Dubsom, rođenim Riječaninom koji od Drugog svjetskog rata s obitelji živi u Italiji, a čiji su otac i stric bili među čelnim ljudima tadašnje Rafinerije na Mlaki. 



Saul David Modiano rođen je 1840. u Solunu. Potekao je iz poznate trgovačke obitelji – njegov je otac uveo željeznicu u Makedoniju – a Saul se, nastavljajući očevim stopama, počeo baviti staklom. Kako je želio rasprostraniti svoju trgovačku aktivnost iz rodnog Soluna, preselio se u Trst, tada iznimno jak trgovački centar. Godine 1868. osnovao je tvrtku »Modiano«. Najprije je proizvodio papir za cigarete, potom reklamne panoe, a onda – od 1873. – igraće karte. Bio je iznimno kreativan i uspješan poslovni čovjek. Tvrtku je nakon njegove smrti naslijedio sin Ettore, koji je također bio sposoban manager, a potom njegove kćeri i njihova djeca. No, prije nekoliko godina, točnije 1986. godine, tvrtka je prodana i sada je u vlasništvu Guida Crechicija, podrijetlom iz Zadra, koji joj je dao novi vjetar u leđa.





  Claudio Dubs godinama je radio za »Modiano«, a sada je glavni arhivist i kustos izložbi te renomirane tvrtke čije se sjedište nalazi u industrijskoj zoni u Trstu, a koja je između dva rata imala i filijalu u Rijeci, na Potoku. 


 Otkriće arhiva


O postavu izložbe Dubs kaže: 


  – To je četvrta izložba koju priređujemo, a za godinu dana imamo u planu realizirati i petu – u Budimpešti. Prvu smo priredili u Gorizi, a sve je zapravo počelo otkrićem arhiva kad je vlasnik uvidio kakvo povijesno bogatstvo ona čuva. Jednom prilikom arhiv su posjetili i djelatnici Ministarstva kulture iz Rima i kad su vidjeli što sve imamo pohranjeno, rekli su da je to kulturno blago koje valja pomno čuvati. Trebalo mi je godinu dana da katalogiziram sav materijal. Čim je bilo moguće, krenuli smo u realizaciju izložbe o »Modianu«. Iz arhiviranih podataka je vidljivo da je »Modiano«, u svojoj poslovno-dizajnerskoj filozofiji, uvijek inspiraciju pronalazio u povijesnoj građi. U arhivu sam pronašao mnoge knjige s različitim crtežima koji su poslužili za nove radove. Jedan od tih je iz Budimpešte, a koji je zasigurno bio realiziran u Rijeci.  

Plakati i reklame


Cilj ove izložbe je da publici pokažemo građu koja nije nikada prije izlagana na ovom području, a tiče se dakako Rijeke, ali i Dalmacije i Istre. Naime, plakati reklama koje su izložene predstavljaju proizvode iz tih krajeva. Svaku izložbu koju smo do sada priredili koncipirali smo tako da bismo stavili naglasak na reklame koje su izrađene za tu regiju. 


  No, uvijek postoji nit koja povezuje neke regije te smo tako na ovoj izložbi donijeli i radove vezane za pomorstvo i tršćanski Lloyd ili, pak, ilustraciju broda Giulia kojim se početkom prošloga stoljeća putovalo u Ameriku u potragu za boljim životom te je iznimno zanimljivo pogledati te radove. 


 Tvrtka Modiano jedno od svojih sjedišta imala je i u Rijeci, na Potoku, a riječ je o zgradi koja se nalazi na spoju ulica Nikole Cara i Rikarda Katalinića Jeretova.  – U Rijeci su se proizvodile karte za igru. Zgradu je projektirao arhitek Ambrosini. O tome je srećom napisana i knjiga. Na ovoj izložbi je predstavljen i crtež, akvarel, Centaura, prve marke karata »Modiano«. 

 Papir kao novac


No, Modiano je osim karata izrađivao i etuije za njih, a reklamni flayeri bili su korišteni i za izradu kalendara. Blokić s datumima krasio je ukrasni okvir s kartama. Na izložbi ćete vidjeti i tih nekoliko primjeraka. Uz to, naglasio bih da su karte bile zastupljene diljem svijeta, a to su i danas. No prije karata »Modiano« je proizvodila i papir za cigarete koji je bio iznimno cijenjen zbog svoje finoće i to toliko da se u nekim dalekim zemljama koristio i kao sredstvo za razmjenu dobara, što znači da je vrijedio isto koliko i njihov tamošnji novac. 


 Koliko eksponata je zastupljeno na izložbi?   – Pedeset, s tim da nisu svi usko vezani uz Rijeku, premda uvijek postoji neka tajna veza, da tako kažem. Najstariji reklamni pano datira iz cca. 1890. i to je onaj IndraThe, tj. Indra čaja, a iz istog razdoblja datira i onaj za reklamu cementa Portland iz Splita, a recimo onaj Romsa rafinerije, koji se nalazi na naslovnici kataloga, izrađen je 1927. godine. 

  Jedan od ponajboljih dizajnera bio je Giuseppe Sigon čija je obitelj bila zaposlena u »Modianu«. Svi su bili iznimno kvalitetni dizajneri tijekom različitih epoha. U »Modianu« su radili dizajneri ovoga kraja, iz Rijeke, ali i iz Mađarske i Trsta: Orell, Lenard i mnogi drugi. Popis je doista dug. Početkom 20. stoljeća Modiano je razvio reklamne panoe te je unutar tvrtke utemljio i školu za dizajnere. Primjerice Giuseppe Sigon bio je prvi uspješni dizajner reklamnih plakata, a potom i njegov sin te ostali članovi obitelji.