Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 3n
Sutra: 22° 25° 2
23. svibnja 2018.
Izložba

Grotesknost naše svakodnevice: Rekonstrukcija stvarnosti Vladimira Brukete

Grotesknost naše svakodnevice: Rekonstrukcija stvarnosti Vladimira Brukete
Grotesknost naše svakodnevice: Rekonstrukcija stvarnosti Vladimira Brukete
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2017. u 15:41 2017-03-20T15:41:23+01:00

Autor je ovom prilikom izložio predmete koje čuva od najranijeg djetinjstva, kao i svoje davne radove

Postoji li dilema kada se bira između života i smrti, ljubavi i mržnje, svjetla i mraka? Ta dilema ne bi trebala postojati, kaže pedagog likovnih umjetnosti Vladimir Bruketa, no ipak, upravo to pitanje nametnulo se kao misao vodilja njegove najnovije izložbe u Galeriji Bruketa 2 na Sušaku u Rijeci.

Autor je ovom prilikom izložio predmete koje čuva od najranijeg djetinjstva, kao i svoje davne radove. Postavio ih je u međuodnos kako bi naglasio grotesknost naše svakodnevice u kojoj, okruženi raznim vrstama agresije, pokušavamo na sve načine sačuvati ono što nam je najvrednije. Hoće li humanizam, koji je autor predstavio u liku Michelangelove Davidove glave i povećanjem je doveo do neprepoznatljivosti, ili Leonardova shema idealne proporcije ljudskog tijela postavljena u položaj raspetog Isusa, ili Velazquezova infantkinja koja pod zrakama čudesno lijepog snopa laserskih zraka ispaljenih iz čahura dalekometnog topa, kao i artefakt lokalnog divljaštva iskaljenog na nadgobnom spomeniku, biti dovoljan pandan dječaku predstavljenom u obliku brončane skulpturice, dječaka koji treba odoljeti kaosu kojem danas svjedočimo? Možemo li rekonstruirati stvarnost i uspostaviti sklad dostojan čovjeka?

"Moderna umjetnost nam omogućava poigravanje gotovo svime što nas okružuje i često nas iznenadi kamo nas podsvijest može odvesti. Mene je ovaj put odvela do potrebe da skrenem pažnju na dvije suštinske suprotnosti ljudske prirode - stvaranje i razaranje. Čini se da kroz ljudsku povijest te dvije strasti idu pod ruku, do toga da se to počinje smatrati normalnim. No, smije li se baš sve relativizirati, pa i najokrutnije ljudske 'igre'?", pita se Vladimir Bruketa, i ovaj put posjetiteljima izlažući tok svojih misli, svoja najintimnija propitivanja uobličena u intrigantan postav izložbe u Galeriji Bruketa 2 u Strossmayerovoj 1.
Izložba pod nazivom "Rekonstrukcija stvarnosti" može se razgledati tijekom ožujka i travnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka