Donacija australske umjetnice

Gina Sinozich stvorila temelj zbirke o iseljeništvu

Mirjana Grce

Gina Sinozich / Snimio Vedran KARUZA

Gina Sinozich / Snimio Vedran KARUZA



RIJEKA   Gina Sinozich, samouka australska umjetnica, podrijetlom iz Istre, darovala je Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja 24 svoja rada, umjetničke slike u tehnici ulje i emajl.


Njezina vrijedna donacija predstavljena je danas, a u muzeju će se moći razgledati do 20. lipnja.


– Odlučila sam dio svojih djela i uspomena ostaviti u Rijeci i drago mi je što ste primili moj dar, rekla je Sinozich, slikarica koja je svoj talent otkrila u 70-oj godini i već nakon nekoliko godina postala poznata u svijetu te su njezine slike u stalnom postavu brojnih muzeja. Samo zbog ove donacije gradu u kojem je u mladosti živjela sada je na par dana doputovala iz Australije.




Na predstavljanju donacije umjetnici je zahvalila Tea Perinčić, ravnateljica muzeja rekavši da je riječ o osebujnim radovima osebujne osobe te će oni biti temelj buduće zbirke ovoga muzeja o iseljeništvu.


Da se donacija ostvari, pomogao je i PGŽ te je zahvalu Gini Sinozich izrazio Erik Fabijanić, predsjednik županijske skupštine u ime PGŽ-a i župana Zlatka Komadine.


Veleposlanica Australije u RH Nj. E. Elizabeth Petrovic pozdravila je skup zahvalivši Sinozich, među ostalim, što putem kulturne suradnje povezuje Australiju i Hrvatsku.