Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. studenoga 2019.
Ciklus fotografija

Galerija Greta: Mara Bratoš izložit će neuljepšano lice svoje trudnoće

foto: arhiva Nl
foto: arhiva Nl
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2017. u 8:08 2017-12-07T08:08:11+01:00

Mara Bratoš (1974., Dubrovnik) osnovnu školu završava u rodnom gradu, a srednju u SAD-u, te se 1992. upisuje na Odsjek za filmsko i TV snimanje na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, koju je završila 1998. godine.

ZAGREB – Zagrebačka Galerija Greta u ponedjeljak, 11. prosinca otvara izložbu »Ljubav i život žene«, na kojoj će se predstaviti novi ciklus fotografija autorice Mare Bratoš, u kojemu, bez uljepšavanja, dokumentira vlastitu trudnoću.

»Mara Bratoš najnovijim ciklusom, u kojem je sukcesivno bilježila faze svoje trudnoće, pokazuje novu svijest o ženskoj ljepoti koja se mijenja, ali ne blijedi, u različitim fazama života«, istaknula je u predgovoru izložbe Marija Tonković.

»Ono što je dojučer bilo skriveno danas se može dijeliti i revidirati u svojoj autentičnoj konotaciji. Čudo životnog stvaranja i privilegija žene da bude glavnim instrumentom prepoznaju dostojanstvo i šarm jedne od najljepših slika koje priroda može stvoriti«, dodala je.

Tonković je podsjetila kako se autorica od samih početaka svog umjetničkog stvaranja predstavlja u ciklusima, izlažući obnažene autobiografske portrete, integrirajući i sintetizirajući duhovni, psihološki i fizički aspekt samoostvarenja.

»Ti njezini radovi introspektivna su vizualizacija pojedinih životnih faza i psihičkih stanja«, napomenula je.

Po njezinim riječima, novi identitet autorice pojavljuje se 'drugim stanjem' u doslovnom i metaforičkom značenju, kao razdoblju preobrazbe, tjelesnih, psihičkih i emocionalnih promjena, u kojem svaka žena otkriva novu individualnost.

»Nažalost, prikaze ženskog akta uvijek prati suptilna linija između vulgarnosti i estetske sublimacije tijela. Mara Bratoš, za razliku od glamuroznih portreta slavnih trudnica, donosi svjesnu odluku da u svom pristupu dokumentira stvarnost trudnoće umjesto da je uljepšava«, istaknula je Tonković.

Mara Bratoš (1974., Dubrovnik) osnovnu školu završava u rodnom gradu, a srednju u SAD-u, te se 1992. upisuje na Odsjek za filmsko i TV snimanje na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, koju je završila 1998. godine.

Surađivala je s više časopisa (»Cosmopolitan«, »Globus«, »Elle«, »Klik«), a od 1999. do 2015. je bila urednica fotografije u financijsko poslovnom mjesečniku »Banka«.
Od 2006. do 2014. godine surađuje kao fotograf dokumentarist sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a od 2014. s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

Izlaže kontinuirano od 1995. godine, a njezina izložba u Galeriji Greta može se razgledati do 17. prosinca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.