Pomorskom muzeju darovala dio opusa

GINA SINOZICH Osobna priča nade, gubitka, hrabrosti i doživljaja nove domovine

Mirjana Grce

Kako sam počela slikati, sasvim slučajno – Gina Sinozich / Snimio Vedran KARUZA

Kako sam počela slikati, sasvim slučajno – Gina Sinozich / Snimio Vedran KARUZA

Kada smo otišli iz Rijeke, ništa nismo uzeli sa sobom, i svojim sam slikama željela da moja djeca imaju uspomenu na to kako je bilo u kraju iz kojeg potječem, gdje sam odrasla, da vide što smo napustili, ispričala je samouka slikarica Gina Sinozich



RIJEKA Australska slikarica svjetskoga glasa Gina Sinozich, darovala je sredinom svibnja Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja 24 svoje umjetničke slike »koje predstavljaju presjek njezinog slikarskog rada, kao i iseljeničkog života«.


Gina Sinozich je samouka slikarica izvanrednog talenta, rođena u Istri, iseljenica iz Hrvatske u Australiju iz koje je ovih dana doputovala samo zbog svoje donacije ovom riječkom muzeju i kraju u kojem je rođena i odrasla.


Prilikom predstavljanja donacije ravnateljica Muzeja Tea Perinčić rekla je da su slike Gine Sinozich osebujne, kao što je ona osebujna osoba i najavila da njezinom donacijom Muzej postavlja temelj nove Zbirke iseljeništva. Na portalu Muzeja istaknuto je da je svoj slikarski put Sinozich započela u 70. godini života kako bi unucima prenijela priču o svom porijeklu, mladosti i doseljenju u Australiju, da je rođena 1930. godine u istarskom selu Paroni pokraj Sušnjevice, a 1957. godine zajedno sa suprugom Eugenom i dvoje djece, odlučila potražiti bolji život u Australiji. Isto tako: »Već 2003. godine kompletirala je seriju od 14 slika za Australski nacionalni pomorski muzej oslikavajući svoj dolazak iz Hrvatske u Australiju. Naivom u stilu i razigranošću tonova, njezine slike govore njezinu osobnu priču nade, gubitka i hrabrosti, kao i doživljaja njezine nove domovine«.



Slike sjećanja




– U Australiji živim 63 godine. U Rijeci smo živjeli 11 godina, ali ja sam iz Istre, rođena sam u malom selu Senovik podno Učke. Moja kćerka Marija i ja sada smo donijele slike na dar ovom muzeju da bi bile mala uspomena, kao kaplja vode u moru. Počela sam slikati kada sam imala 70 godina, može se reći slučajno. Kada smo otišli iz Rijeke ništa nismo uzeli sa sobom, i svojim sam slikama željela da moja djeca imaju uspomenu na to kako je bilo u kraju iz kojeg potječem, gdje sam odrasla, da vide što smo napustili i kako je to bilo. Prvo sam napravila te slike sjećanja, a onda je malo-pomalo išlo jedno za drugim. Galerije su pokupile sve te slike, a ja sam nastavila raditi dalje, malo slikajući cvijeće, prirodu, sjećanja, objasnila nam je gospođa Sinozich, umjetnica posebne životne priče, tako govoreći hrvatskim jezikom kao da nikada iz rodnoga kraja nije otišla.




Slike Gine Sinozich će u Velikom atriju Guvernerove palače biti izložene do 20. lipnja, no i prije ove donacije Sinozich se u Hrvatskoj predstavila s dvije izložbe. U rujnu 2006. godine u riječkom Državnom arhivu bila je postavljena izložba »The Passion of Gina« i na njoj su bili predstavljeni njezini motivi sjećanja iz djetinjstva, rata, poratne Rijeke i odlaska iz Rijeke, života u Australiji. Pod naslovom »Puni krug – vraćanje duše sebi«, Sinozich je u lipnju 2015. godine u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja imala drugu izložbu kod nas. Tada je predstavljen dio njezinog ciklusa inspiriran pred-aboridžinskom australskom umjetnošću, a naslovljen »Wanjina Watchers – Nebeski čuvari«.



Pitali smo i kako je počela slikati, k tome u već lijepim godinama.


– Kako sam počela slikati? Išla sam nešto kupiti u dućan, a kada sam se vraćala doma na putu sam vidjela jednu dasku koju su neki radnici ostavili. Mislila sam da netko zbog te daske može pasti i udariti se, i zato sam je podigla. Nisam ništa mislila s tom daskom napraviti. Uzela sam je doma, oprala i osušila, i onda sam pomislila da bi bilo šteta baciti je. Tada sam počela raditi slike, a kad je sin vidio što sam napravila, rekao je: »Mama, nastavi dalje«. Djeca su me podržala, sviđalo im se, a ja sam u početku samo htjela slikom im dočarati svoj zavičaj, djetinjstvo i mladost. Tako je počelo, prisjetila se gospođa Sinozich.


Poznata i priznata u svijetu


Što je slijedilo s djelom ove slikarice koja je toplim bojama i potezima prvo oslikala svoja sjećanja? Ukratko rečeno: postala je poznata i priznata u svijetu. Njezine su slike u stalnom postavu Nacionalne Galerije u Canberri, Liverpool Muzeju u Sydneyu, Casula Powerhouse Muzeju u Sydneyu, Nacionalnom Pomorskom Muzeju u Sydneyu kao i u brojnim privatnim kolekcijama u Australiji, Novom Zelandu, SAD-u i Europi, a sada, kao njezin dar, i u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.



Nj. E. Elizabeth Petrovic, veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj na predstavljanja donacije u Rijeci je Gini Sinozich zahvalila što putem kulturne suradnje povezuje Australiju i Hrvatsku.


– Australija i Hrvatska imaju čvrste poveznice i dugu zajedničku povijest. Uvijek se iznova zadivim povezanosti koju naši Hrvati u Australiji imaju sa svojom zemljom rođenja ili nasljeđa. Australija je živopisna, multikulturna zemlja. Domovina je najstarije svjetske kulture, i dom Australcima s podrijetlom iz više od 270 različitih kultura. Od 1945. godine gotovo sedam milijuna ljudi su migrirali u Australiju. I upravo je ta bogata kulturna raznolikost jedna od naših najvećih prednosti. U središtu je našeg nacionalnog identiteta. Gospođa Sinozich je sjajan primjer kako bi osoba trebala prigrliti zemlju u kojoj živi, zemlju koju sada zove dom, ali u isto vrijeme nikada ne zaboraviti od kuda potječu njezini korijeni, poručila je među ostalim Nj. E. Petrovic.