FASCINANTAN SVIJET OD KAMENA “Kapadokija” Andree Berković u Islamskom centru Rijeka

P. N.

FOTO: čitatelj Novog lista

FOTO: čitatelj Novog lista

Autorica Andrea Berković, Zagrepčanka i članica Hrvatsko - turskog društva prijateljstva koje je uz Islamsku zajednicu organizator postavljanja ove izložbe, fotografije je snimila krajem listopada i početkom studenog 2016. godine, kad je u Kapadokiji boravila 12 dana.



U kongresnoj dvorani Islamskog centra Rijeka sinoć je otvorena izložba fotografija “Jesen u Kapadokiji autorice Andree Berković, koja će posjetitelji moći razgledati do 21. lipnja. Kapadokija je pokrajina u središnjoj Turskoj, znamenita po svojim neobičnim pejzažima i stjenama sa mnoštvo spilja, u kojima su se sklanjali putnici za Svetu zemlju.


Kapadokija je i turistička atrakcija, gdje ljudi sa svih strana svijeta dolaze kako bi razgledali njezin “podzemni svijet”, labirint grada izdubljen u stijenama, s mnoštvom crkava. Nakon prvog svjetskog rata međunarodnim sporazumom, prilikom razgraničenja Turske i Grčke, odlučeno je da svi kršćani pređu u Grčku a muslimani u Tursku, tako da je mjesto ostalo prazno.


Autorica Andrea Berković, Zagrepčanka i članica Hrvatsko – turskog društva prijateljstva koje je uz Islamsku zajednicu organizator postavljanja ove izložbe, fotografije je snimila krajem listopada i početkom studenog 2016. godine, kad je u Kapadokiji boravila 12 dana.




– Hodala sam i do 25 kilometara dnevno i snimila više od 2.500 fotografija, a onda sam imala vrlo težak zadatak odabrati 60-ak. Ovo je mali dio moje kolekcije, ali nadam se da sam uspjela dočarati kako to izgleda, rekla je autorica prilikom postavljanja jedne od svojih ranijih izložbi fotografija Kapadokije.