Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1n
Sutra: 14° 14° 1n
19. travnja 2019.
Izložba

Enkaustike animalističkih motiva: Riječki umjetnik Mitar Marić izlaže u Kloviću

foto: NL
foto: NL
Autor:
Objavljeno: 26. travanj 2017. u 20:03 2017-04-26T20:03:50+02:00

Enkaustike su višeslojne slike koje nastaju nanošenjem na podlogu voska pomiješanog s pigmentom. Nakon što se vosak ohladi i stvrdne, umjetnik ga premazuje novim slojem i novom bojom

RIJEKA - Drevnom tehnikom enkaustike izveden je najnoviji ciklus slika riječkog umjetnika Mitra Matića, koji je u Galeriji Juraj Klović izložio seriju radova s motivima šumskih životinja.

Matić i u ovom ciklusu ostaje dosljedan slikama predmetnoga svijeta, reduiciranih detalja, svedenih na bit prikazanog motiva.

No svi njegovi ciklusi, kako ističu likovni kritičari, aludirali su na stanja naziranja i nedefiniranosti, čija potpuna spoznaja izmiče racionalnom, pa tako i ovaj u kojoj odabirom neuobičajene slikarske tehnike postiže specifične kompozicije vibrirajuće atmosfere u kojoj su oblici rasplinuti i mekani, a vizualnom podatnošću pozivaju i na uključivanje taktilnog doživljaja u dvodimenzionalno poimanje naslikanog.

Matićeve su enkaustike višeslojne slike koje nastaju nanošenjem na podlogu voska pomiješanog s pigmentom. Nakon što se vosak ohladi i stvrdne, umjetnik ga premazuje novim slojem i novom bojom. Taj postupak ponavlja do posljednje faze rada u kojoj pravilnim geometrijskim linijama, vodoravnim i polukružnim, grebe voštanu podlogu.

Na taj način na površinu izbijaju boje iz različitih slojeva i stvaraju se nove vizualne slike koje su često izvan kontrole i prvobitne zamisli autora: on ih tek donekle može predvidjeti u fazi nastajanja, a konačni efekt postiže se završetkom radnog procesa.

Matićeve enkaustike prikazuju animalističke motive – obrise šumskih životinje snimljenih u mraku – i tek ponekad nedefinirane oblike koji podsjećaju na svjetlosne odbljeske. Ideja za odabir teme počiva na snimanju životinja u divljini posebnim fotoaparatom sa senzorom i reagiranju objektiva na bilježenje svakog njihovog kretanja ili slučajnog pomaka. Tematika slika tako korespondira s momentom nesigurnosti i nemogućnost potpune kontrole autora nad likovnim postupkom.

Mitar Matić, rođen u Rijeci 1981. godine, diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Gorkog Žuvele na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2005. godine. Dosad je izlagao na deset samostalnih i više skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Član je HDLU-a Rijeka i HDLU-a Zagreb. Dobitnik je Grand prixa 32. izdanja Salona mladih.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš