Izložba

Dva Moranina lica: Puntarsku galeriju “Toš” uskoro će ispuniti – bajkeri

Slavica Mrkić Modrić

Uz dvanaest fotografija bajkera, Morena Kvaternik će u »Tošu« izložiti i pet psihodeličnih aktova uobličivši ih u samostalnu cjelinu pod nazivom »Samospoznaj«



RIJEKA – U Galeriji »Toš« u Puntu, u četvrtak 7. rujna, točno u 20.30 sati zabrujat će motori. Zaturirat će na fotografijama Morene Kvaternik, riječke umjetnice u čijem se fotoaparatu nalazi više motora i bajkera nego li ih vozi po hrvatskim cestama. O Moreninim radovima koji će biti izloženi u »Tošu«, a i samoj Moreni, bajkerici s fotoaparatom ali i članici HDLU-a, te njezinoj predstojećoj izložbi mr. sc. Jasna Rodin kaže:


– Izložbom u Galeriji Toš Morena Kvaternik nastavlja svoju preokupaciju bajkerima, osobama čije su odrednice zanimljive i slikovite. Ciklus tako čine mnogobrojne zabilješke s putovanja, kadrovi motora u pokretu, okupljanja, razgovori, međutim ono čemu autorica daje naglasak su portreti, prikazi lica. Vjerna crno bijeloj fotografiji ona kompoziciju gradi prema licu, hvatajući pogled očiju i usana, izraze, otkrivajući karaktere i stavove prikazanih ljudi. Intuitivno prodire u osobnost opisanu kroz specifične geste, položaj tijela, ruke, detalje.


Zanimljivost i specifičnost fizionomija prikazanih donosi živost i dinamiku ocrtavajući jedan svijet koji autorica dobro poznaje te stoga ulazimo u sferu njezinog angažmana i unutrašnjeg osjećanja vidljivog i snažnog. Od tuda i sloboda, neopterećenost, kao i sama prisnost u pristupu motivu s kojim se stopila te nema razgraničenja, ni uobičajenog formalnog odnosa između modela s jedne i fotografa s druge strane.




Snaga njene fotografske poruke ogleda se u sadržajnosti jednako kao i u stvaralačkoj, likovno-estetskoj komponenti medija. Kroz portrete bajkera Morena Kvaternik uspijeva prikazati daleko više od pojedinačne subjektivnosti, ona kroz njih govori o životu i svjetonazoru dopuštajući nam da uhvatimo vibracije i mirise zvukova i brzine, kao i da osjetimo posebnost atmosfere lutanja, bezgraničnu slobodu i otvorenost za daljine i nove prostore.


No, uz dvanaest fotografija bajkera Morena će u »Tošu« izložiti i pet psihodeličnih aktova uobličivši ih u samostalnu cjelinu pod nazivom »Samospoznaj«. – Aktove sam lijepila na »medijapan« i stavila u stare okvire prozora koje je netko bacio u smeće, a ja ih pronašla, pojasnila je autorica.

I tako će zapravo Morena u »Tošu« izložiti »dva svoja lica«. Jedno koje uživa na dva kotača vozeći se cestama, koje je poznato svim bajkerima i drugo kojeg ono prvo lice svugdje vodi sa sobom, a da to zapravo, rijetki znaju.


S Morenom Kvaternik i njezinim radovima posjetitelji »Toša« družit će se do kraja rujna.