Izložba

Dundarin »Šareni mrak« u Malom salonu

Jasmin Đečević

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Osim multimedijalnih performansa, izložba će prikazati i Dundarine skulpture nastale kombinacijom raznovrsnih tehnika



RIJEKA »Šareni mrak« naziv je izložbe riječkog umjetnika Davora Dundare koja se otvara u petak u 19 sati u Malom salonu na Korzu. Radi se prvom cjelokupnom prikazu umjetnikovog opusa od 1996. do danas, s naglaskom na multimedijalnim performansima i fotosessionima. Kako navodi Marina Tkalčić iz riječkog MMSU-a, izložba objedinjuje umjetnikovu izvedbu grotesknog maškaranja, započete u fazi djelovanja u multimedijalnom bendu »Adapteri«.


– Cilj izložbe je propitivanje monstruoznosti odnosno čudovišnosti danas, a na primjeru kravenalske, groteskne umjetnosti. Iz Dundarina performerskog djelovanja razvidno je da nijedan naš umjetnik ne provodi na takav načain kostimografsku inverziju, transgresiju antropomorfnog u posthumano postajanje čudovišnim, čime se u okviru svoje post-punk sfere maškaranja nadovezuje i na riječku tradiciju karnevaliziacije – kaže Tkalčić.


Osim multimedijalnih performansa, izložba će prikazati i Dundarine skulpture nastale kombinacijom raznovrsnih tehnika, kolaže, rekvizite korištene na nastupima te novinsku dokumentaciju. Time će se Mali salon za vrijeme trajanja izložbe pretvoriti u šareno-mračnu Trolovu pećinu koja će biti svojevrsni antipod blagansko-potrošačkom Korzu.




Za noć otvorenja Dundara najavljuje i posebni performans.


– Bit će to svojevrsni session poznatih i manje poznatih riječkih glazbenika, jedna introspektiva o crnome u nama – rekao je Dundara. Prema njegovim riječima, čudovištima i demonima moguće je udobrovoljiti, ako im se hrabro pogleda u oči i prihvati ih se kao dio sebe, umjesto da ih se gura pod tepih gdje rastu, bubre i na koncu nas proždiru.


Izložba »Šareni mrak« može se pogledati do 11. siječnja 2019.