Galerija Kortil

Događaji u obliku ”osmize”: Sinoć otvorena izložba ”Stories from the Edge”

Nela Valerjev Ogurlić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA U Galeriji Kortil sinoć je otvorena izložba »Stories from the Edge« , participativni putujući projekt koji istražuje odnos između hiper i hipo-identiteta turističkih naselja u sjevernom Jadranu kao jednom od glavnih turističkih destinacija.


Kustosice projekta Nayari Castillo, Kate Howlett-Jones i Francesca Lazzarini, razvijaju ga kroz dva izleta kamp-kućicom i šest zaustavljanja u najpoznatijim ljetnim destinacijama na navedenom području: Grado i Lignano u Italiji; Portorož i Piran u Sloveniji; Rovinj i Poreč u Hrvatskoj.Na putu, Nayari i Kate, koje voze kamper uz obalu zajedno sa Marinom Sartori, susreću se sa šest drugih umjetnika: Polonca Lovšin, Ryts Monet, Renata Poljak, Nika Rukavina, Pila Rusjan i Alessandro Sambini. Zadatak svakog od umjetnika je bio da stvori novi rad baziran na konceptu projekta te da olakša dijalog s lokalnom zajednicom tijekom događaja u obliku »osmize« – 200 godina stare tradicije u kojoj su seljaci osam dana mogli prodavati svoje proizvode na imanjima bez plaćanja poreza. Kao u tradiciji osmize iz kraške regije, gdje su se domaće vino i specijaliteti služili u domovima proizvođača, pop-up osmiza se sama nameće kao mjesto okupljanja i samo-proizvodnje, dijaloga i razmjene.

Izložba prikazuje djela sudionika pozvanih da sudjeluj u projektu zajedno s djelima novih suradnika upoznatih na cesti: Marte Cereda, Sabine Damiani, Paole Pasquaretta, Petre Počanić, Une Rebić i Helene Thümmel te kolekiva JUHA, Mirka Smerdela iz Discipula kolektiva, Aleksandera Veliščeka i Andreasa Vormayra.


Radovi umjetnika analiziraju fluidnost identiteta mjesta i nude razmišljanja o nizu tema: od razlike u lokalnom životu u sezoni i izvan sezone, kao i o posljedicama masovnog turizma. Međutim, izložba se dotiče se i nekih vrlo aktualnih tema kao što je izbjeglička kriza i učinak terorizma na kolektivnu percepciju.


Tako se već nad ulazom u galeriju može vidjeti zastava izvedena od termičke folije kojom se omataju migranti spašeni iz mora da bi se zaštitili od smrzavanja, a od istog materijala talijanski umjetnik Ryts Monet izveo je i tepih s orijentalnim uzorkom. Izložba će biti otvorena do 16. rujna.