Grafički dizajn

Dizajn koji artikulira bolji novi svijet: U Laubi otvorena međunarodna izložba ZGRAF 12

Sandra Sabovljev

Foto: Denis Lovrović

Foto: Denis Lovrović

Ovogodišnju Temu pod kojom se predstavlja 26 izabranih dizajnerskih radova zadao je renomirani britanski teoretičar dizajna Rick Poynor, dok je za drugi dio izložbe – Reviju, odabrano 140 radova nastalih od 2012. do danas



ZAGREB Upravo otvorena Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija – Zgraf 12, koja je prvi put postavljena u jedinstvenom galerijskom prostoru Kuće za ljude i umjetnost Lauba, ove se godine referira na temu »Društvene reprize« i može se razgledati do 24. siječnja.


Temu ovogodišnjeg Zgrafa na kojoj se predstavlja 26 izabranih dizajnerskih radova zadao je renomirani britanski teoretičar dizajna Rick Poynor koji je propitujući ciklička ponavljanja grafičkih rješenja i stilova stavio – kako je primijetio Mario Aničić, predsjednik Sekcija za grafički dizajn i vizualne komunikacije ULUPUH-a – »profesiju grafičkog dizajnera u središte artikulacije boljeg novog svijeta«.


Glavna izložba međunarodnoga je karaktera i sastoji se od dva dijela – spomenute Teme i Revija, za koju je odabrano 140 radova nastalih od 2012. do danas u kategorijama – vizualni identitet, tiskana sredstva promocije/komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizualnih komunikacija, dizajn za film ili elektroničke medije. Eskponate kojih je ponajviše iz regije, ali iz iz svih dijelova svijeta, ocijenit će međunarodni žiri (Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco) te u subotu, 14. siječnja, dodijeliti pet nagrada – Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award te deset počasnih diploma.




Izvršna direktorica Morana Matković istaknula je da je Lauba idealno mjesto za zadanu temu jer je sam taj prostor arhitektonska repriza. Naime, taj jedinstveni primjer urbane rekonstrukcije i prenamjene nekadašnje vojne austrougarske jahaonice, prostor je od 1.200 četvornih metara koji može se obuhvatiti jednim pogledom što je uvelike iskorišteno pri postavlajnju izložbe.


– Ovaj prostor lišen svih prepreka iskoristili smo kao krajolik koji se postepeno čita od Teme prema Revijama, a postavljene lente na kraju svakoga reda posveta su tradiciji ovoga prostora. Htjeli smo sve radove prikazati kao arhivski pregled svih dizajnerskih radova u posljednih pet godina koje gledatelj baš kao i ocjenjivač može razgledati i valorizirati, kazala je kustosica Mihaela Richter.


Tema cjelokupnog Zgrafa po prvi put radi dodatni iskorak kako bi se jasnije stvorio most između obrazovnog sektora, profesionalne dizajnerske prakse i institucija podrške. Cilj natječaja bio je i afirmirati mlade dizajnere i sagledati njihove radove komparativno s radovima profesionalnih dizajnera. Ovogodišnje će se izdanje Zgrafa osim u Laubi javnosti predstaviti i u Galeriji ULUPUH, gdje će od 16. siječnja do 13. veljače biti postavljena samostalna retrospektivna izložba dobitnika Zgrafovog prošlog Grand Prixa, švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng.