Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Otvaranje izložbe

Davor Dundara u Malom salonu: 'Šareni mrak' - retrospektiva

Foto: Marko Gracin
Foto: Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2018. u 10:57 2018-12-14T10:57:40+01:00

Osim multimedijalnih performansa, izložba će prikazati i Dundarine skulpture nastale kombinacijom raznovrsnih tehnika, kolaže, rekvizite korištene na nastupima te novinsku dokumentaciju

RIJEKA - »Šareni mrak« naziv je izložbe riječkog umjetnika Davora Dundare koja se otvara danas u 19 sati u Malom salonu na Korzu. Radi se o prvom cjelokupnom prikazu umjetnikova opusa od 1996. do danas, s naglaskom na multimedijalnim performansima i fotosessionima. Kako navodi Marina Tkalčić iz riječkog MMSU-a, izložba objedinjuje umjetnikovu izvedbu grotesknog maškaranja, započetu u fazi djelovanja u multimedijalnom bendu »Adapteri«.

– Cilj izložbe je propitivanje monstruoznosti odnosno čudovišnosti danas, a na primjeru karnevalske, groteskne umjetnosti. Iz Dundarina performerskog djelovanja razvidno je da nijedan naš umjetnik ne provodi na takav način kostimografsku inverziju, transgresiju antropomorfnog u posthumano postajanje čudovišnim, čime se u okviru svoje post-punk sfere maškaranja nadovezuje i na riječku tradiciju karnevalizacije – kaže Tkalčić.

Osim multimedijalnih performansa, izložba će prikazati i Dundarine skulpture nastale kombinacijom raznovrsnih tehnika, kolaže, rekvizite korištene na nastupima te novinsku dokumentaciju. Time će se Mali salon za vrijeme trajanja izložbe pretvoriti u šareno-mračnu Trolovu pećinu koja će biti svojevrsni antipod blagansko-potrošačkom Korzu i alternativa danas prevladavajućem pristupu životu i umjetnosti.

Za noć otvorenja Davor Dundara najavljuje i posebni performans.

– Bit će to svojevrsni session poznatih i manje poznatih riječkih glazbenika, jedan glazbeno-izvedbeni performans i introspektiva o crnome u nama. Bit će crno, ali i šareno – rekao je Dundara.

Prema njegovim riječima, čudovištima i demonima moguće je udobrovoljiti ako im se hrabro pogleda u oči i prihvati ih se kao dio sebe, umjesto da ih se gura pod tepih gdje rastu, bubre i na koncu nas proždiru.

Izložba »Šareni mrak« može se pogledati do 11. siječnja 2019.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.