Nagrada Radoslav Putar

Četvero finalista večeras u galeriji Galženica

Svjetlana Hribar

 Žiri je izabrao 4 finalista koji će se predstaviti na izložbi u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. To su Rene Bachrach Krištofić, 1984. (Zagreb), Igor Ruf, 1984. (Virovitica), Marko Vojnić Gin, 1980. (Pula) i Tina Vukasović, 1989. (Split)



ZAGREB Otkako je ustanovljena 2002. godine, Nagrada Radoslav Putar za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika/umjetnicu do 35 godina starosti dodjeljuje se svake godine u suradnji Instituta za suvremenu umjetnost iz Zagreba, a u partnerstvu s galerijom Galženica iz velike Gorice, The Foundation for a Development of a Civili Society i Trust for Mutual Understanding iz New Yorka, i međunarodnom mrežom YVAA (Youg Visual Artists Awards) koja uključuje organizatore ukupno deset europskih nagrada za mlade likovne umjetnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije. 


  Godišnji ciklus Nagrada Radoslav Putar sastoji se od ulaska 4 finalista u finale svake godine natjecanja, žiriranom izložbom u galeriji Galženica, Velika Gorica, koja se ove godine otvara veečras u 20 sati, i izbora dobitnika Nagrade.  

 Nagrađeni umjetnik/umjetnica dobiva plaćeno putovanje i smještaj tijekom 6 tjednog boravka u New Yorku te atelijer u prestižnom ISCP – NY (International Studio and Curatorial Program), samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost 2015. i mjesto u Žiriju Nagrade Radoslav Putar 2015. 


  Finaliste Nagrade Radoslav Putar bira peteročlani žiri, uvijek u novom sastavu, koji su ove godine činili Dina Rončević,dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2013, Zagreb / Amsterdam, Branka Benčić, samostalna kustosica, Pula/Zagreb, Antun Maračić, voditelj galerije Forum, Zagreb, Slaven Tolj, ravnatelj Muzeja Moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka / Dubrovnik te Janka Vukmir, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb.


   Žiri je izabrao 4 finalista koji će se predstaviti na izložbi u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. To su Rene Bachrach Krištofić, 1984. (Zagreb), Igor Ruf, 1984. (Virovitica), Marko Vojnić Gin, 1980. (Pula) i Tina Vukasović, 1989. (Split).