Vraćeni Izraelu

Iz sefa u švicarskoj banci izvučeni Kafkini dokumenti uključujući i nedovršenu novelu

Hina

REUTERS

REUTERS

Među dokumentima su tri različite verzije Kafkine nedovršene novele "Hochzeitsvorbereitungen auf dem Lande" (Pripreme za vjenčanje na selu), bilježnica u kojoj je vježbao hebrejski, stotine pisama Brodu i drugim prijateljima, skice i crteži, putopisi i misli koje je zapisao. 



Stotine originalnih tekstova Franza Kafke i Maxa Broda vraćene su u Izrael nakon duge pravne bitke, objavila je Izraelska nacionalna knjižnica u srijedu. 


Šezdeset fascikala s tekstovima Kafke i njegova bliskog prijatelja i biografa Broda u Izrael je vratila Švicarska banka iz Zuericha nakon odluke švicarskog suda da se otvore sefovi u kojima su se ti materijali čuvali desetljećima. 


Time je završena 12 godina duga pravna saga između Izraela, Švicarske i Njemačke. 




Među dokumentima su tri različite verzije Kafkine nedovršene novele “Hochzeitsvorbereitungen auf dem Lande” (Pripreme za vjenčanje na selu), bilježnica u kojoj je vježbao hebrejski, stotine pisama Brodu i drugim prijateljima, skice i crteži, putopisi i misli koje je zapisao. 


Većina Kafkinih tekstova već je objavljena, ali su stručnjaci Izraelske nacionalne knjižnice bili iznenađeni otkrićem bilježnice s hebrejskim vježbama. Iako im je bilo poznato da se zanimao za učenje hebrejskog, nisu znali da je to bilo u takvom opsegu. 


Kafka, koji je rođen u Pragu, umro je u Austriji 1924. od tuberkuloze u 40. godini. Svoju je ostavštinu povjerio Brodu i naredio mu da je spali. 


Kao izvršitelj Kafkine oporuke oglušio se na tu uputu i otisnuo mnoga djela židovskog pisca na njemačkom jeziku i posmrtno ga proslavio. 


Brod je tvrdio da je Kafka nekoliko puta mijenjao mišljenje o svojim željama i kako je “osjetio” da se Kafka ne bi bunio da njegovi zapisi ostanu sačuvani. 


Brod je 1939. pred nacistima iz Praga pobjegao u tadašnju Palestinu pod britanskom upravom, kasnije Izrael, ponio je pun kovčeg Kafkinih rukopisa. 


Kada je umro u Tel Avivu 1968. godine, dio Kafkine ostavštine ostavio je svojoj tajnici Esther Hoffe koja ih je predala svojim kćerima Evi Hoffe i Ruth Wiesler.


One su ustrajale u tome da zadrže zbirku rijetkih dokumenata, ali su vlasti tvrdile da je to dio izraelskog kulturnog nasljeđa kojem je mjesto u nacionalnoj knjižnici. 


Izraelski je vrhovni sud nakon pravne bitke duge osam godina presudio da Brod po svojoj oporuci nije želio da se literarni dio njegove imovine prodaje po dražbama, nego da se smjesti u knjižnicu. 


Esther Hoffe je prije toga prodala rukopis Kafkina najpoznatija djela “Procesa” za dva milijuna dolara. Ostatak zbirke obitelj Hoffe čuvala je u bankama u Izraelu i Švicarskoj. 


Njemačka je u svibnju ove godine predala Izraelu dokumente iz Brodove zaklade koji su bili ukradeni iz doma obitelji Hoffe u Tel Avivu prije deset godina i bili ponuđeni na dražbi u Njemačkoj. Vlasti su zapise zaplijenile, a njemački sud je potom odlučio da se vrate izraelskoj državi. 


Sada je cijela Brodova zbirka na jednom mjestu u Izraelskoj nacionalnoj knjižnici. 


“Knjižnica se više od desetljeća neumorno trudila da se književna ostavština pisca i skladatelja Maxa Broda i njegova najbližeg prijatelja Franza Kafke dopremi u knjižnicu, u skladu s Brodovim željama”, kazao je predsjednik uprave knjižnice David Blumberg. 


“Nakon što smo vidjeli materijale, ukljčujući Kafkinu bilježnicu na hebrejskom i njegova pisma o cionizmu i judaizmu, posve nam je jasno da je Nacionalna knjižnica pravo mjesto za njihovu pohranu”, dodao je.


Materijali će biti digitalizirani i objavljeni on-line do kraja godine.