'Time Slip' i 'Imminence'

Ispod mosta na Kontu postavljena instalacija ‘Time Slip’: U ritmu će osvjetljavati tok Rječine

Davor Mandić

Instalacija "Time Slip" kod Konta / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Instalacija "Time Slip" kod Konta / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Instalacija "Time Slip" postavljena je ispod Konta i prema najavi trebala bi osuvremeniti mjesto okupljanja mladih, dok je "Imminence" sugestivno postavljena u neuređenom prostoru MMSU-a



RIJEKA  Na riječkom Kontu uobičajena je večer, iako možda i ne baš tako uobičajena s obzirom na to da je sredina listopada, a da je toplo kao da je barem mjesec dana ranije, pa je i Kont pun mladeži koja radi ono što obično radi na Kontu kad nije previše hladno – pije i filozofira.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



No nije sve baš tako uobičajeno, jer da jest, ne bi bilo ni ovog teksta, a ni stotinjak zrelijih glava na platou istočne strane mosta sinoć oko 20 sati. Neke od njih možda su i same ovdje lovile reumu za starije dane, no ove današnje lovce priča koja se tamo događala malo je, ili nimalo zanimala.





A priča je to koju će Riječani moći gledati u večernjim satima ispod mosta na Kontu sve do kraja 2020. godine; nepravilno isprekidano osvjetljavanje Rječine, kao prva sinoć predstavljena instalacija hrvatske umjetnice Ivane Franke i finskih arhitekata Tommija Gronlunda i Petterija Nisunena.


O instalaciji “Time Slip”, kao i o instalaciji “Imminence” istih autora, predstavljenoj nešto kasnije u MMSU-u, govorila je koordinatorica programskog pravca Rijeke EPK 2020 Slatko i slano Morana Matković.



– Pozvani umjetnici ovom privremenom intervencijom na Kontu osuvremenili su tradicionalno mjesto okupljanja mladih i epicentar riječkog urbaniteta, u dosluhu s temom vode koja je jedna od krovnih tema Rijeke 2020 – EPK. Druga instalacija, naslovljena “Imminence”, smještena je u MMSU-u Rijeka i također vodu uzima kao temu – rekla je Matković, napomenuvši da je ideja da se do Muzeja ova ekipa prošeta.


Tako je i bilo, no prije obilaska rečene instalacije, vrlo sugestivno postavljene u neuređeni prostor prizemlja Muzeja, upitali smo umjetnicu Ivanu Franke da nam pojasni frekvenciju paljenja i gašenja svjetla na instalaciji na Kontu.


– Frekvencije se kreću od otprilike pet do 20 Hz, znači programirane su u sekvenci; pali se svjetlo u različitim sekvencama, a između su pauze. Zapravo se radi o kompoziciji.


U principu bavili smo se kretanjem vode; zanimljivo nam je da postoji dosta različitih frekvencija koje uz različiti tok vode daju neki efekt, da možda malo “zamrzne” rijeku, ili da promijeni taj tok, budući da se bavimo vremenom i tijekom vremena i na koji način se taj “slip” može napraviti.


A frekvencije su različite, jer je različit i tok vode – objasnila je Franke.


U MMSU-u je organizirano i druženje uz malu zakusku i glazbu DJ-a TG-a.