Last Minute Open Jazz festival

Hrvatski jazz-rock, glazbeni misticizam i uvjerljivi soul-jazz u Balama

Davor Hrvoj

Majstori improvizacije – Domagoj Ralašić Home Cookin' Jazz

Majstori improvizacije – Domagoj Ralašić Home Cookin' Jazz

Nastupi sastava Marka Ramljaka, Djabe, Davida Helbocka i Domagoja Ralašića u Bale su privukli mnoštvo ljubitelja jazza i dobre svirke



BALE Na Trgu Tomaso Bembo u Balama održava se 11. Last Minute Open Jazz festival koji tradicionalno organiziraju Akademija svega i Jazz konoba Kamene priče. Već prvog dana koncerte su pohodili brojni zaljubljenici u jazz, ali i stanovnici grada i turisti.


Kao i svake godine, trg je bio prepun ljudi svih naraštaja, od sasvim male djece koja su plesala na jazz, do nonica koje su iz svojih »loža« – balkona i stepenica svojih kuća – sa zanimanjem pratile što je to privuklo mase u njihov gradić koji inače život provodi daleko od pažnje javnosti i glamura. Upravo zato postao je omiljen u krugu umjetnika.Selektor programa Tomislav Lovro Pavleka priredio stilski raznolik međunarodni program – svake večeri dva koncerta – s provjerenim sastavima, ali i nekim novim imenima. Počelo je u znaku fusion glazbe.

Opušteno i razigrano


Svojim nastupom festival je otvorio Marko Ramljak bend koji čini hrvatska jazz-rock reprezentacija sastavljena od glazbenih virtuoza iz raznih sredina: violinist Marko Ramljak iz Šibenika, klavijaturist Maasej Kovačević iz Čakovca, bas gitarist Luka Veselinović i bubnjar Branimir Gazdik iz Rijeke te udaraljkaš Hrvoje Rupčić iz Zagreba. Predstavili su se programom s albuma »Mindset« i »Mindset Live« i Ramljakovim skladbama, no za razliku albuma, koji su sjajni, njihove izvedbe uživo još su uvjerljivije. Nadahnuti reakcijama publike svirali su opušteno, razigrano, sa spontanim solima i međuigrama. Njihova se glazba neprestano razvija, iz koncerta u koncert iznenađuju, ne samo novim doprinosom izvedbama, nego i istinskim uživanjem u suradnji.


Za razliku od sastava Marka Ramljaka, koji svoj fusion obogaćuje elementima tradicijske glazbe naših krajeva, mađarski sastav Djabe, u svoje izvedbe inkorporira baštinu karakterističnu za njihovu sredinu, iako to nije imperativ i nerijetko se širi na druga glazbena područja. Očituje se to u zvuku koji je ponekad određen izborom tradicijskih glazbala, ali i pristupu skladateljskom radu. No, taj sastav, koji je već  nastupio u Balama, prije svega karakterizira način korištenja elektronike i eksperimentiranje s mogućnostima suvremene tehnologije.




Druga večer protekla je u znaku trija, a brojnim je posjetiteljima ponudila nova glazbena uzbuđenja. Koncert je počeo nastupom David Helbock trija koji nije nepoznat baljanskoj publici. Uz pijanista Helbocka nastupili su bubnjar Reinholdt Schmolzer i svirač bas ukulelea Raphael Preuschl. Predstavili su glazbu sa svojeg novog albuma »Into the Mystic«, naslova posve u skladbu s ugođajem koji vlada u Balama, posebice tijekom trajanja festivala.


Njihova inačica suvremenog jazza otvorena je za razne utjecaje. Osim Helbockovih skladbi izvodili su djela raznih autora, od drugog  stavka Beethovenove 7. simfonije do glazbe iz serijala »Ratovi zvijezda« Johna Williamsa, no to je tek dio utjecaja koji oblikuju karakter njihove glazbe. Vlastitim skladbama Helbock se predstavio kao maštovit autor koji teži ekstravagancijama, ali poštuje tradiciju, posebice stvaralašvo Theloniousa Monka.


U izvedbama prednost daju akustičnom zvuku, ali ponekad ga »narušavaju« diskretnim elektronskim intervencijama, od profinjenog šapta do euforičnog krešenda. Ugođaj tajanstvenosti u njihov glazbeni misticizam donijeli su nagovještaji poznatih jazz tema, ali samo u tragovima koji bi brzo iščezli. Publika je bila u potpunosti uvučena u tu njihovu inteligentu igrariju.


Trio bez basista


Princip glazbene igre očitovao se i u nastupu Domagoj Ralašić Home Cookin’ Jazza. Tako se zvao trio, za tu prigodu sastavljen od glazbenika koji nisu održali niti jednu zajedničku probu. No, to ih nije spriječilo da se upuste u glazbenu avanturu koja je rezultirala sjajnim izvedbama.


Jedan od utemeljitelja ovog festivala, Domagoj Ralašić, tenor saksofonist moćnog zvuka, odlučio je publiku uputiti u vrijednosti mainstream jazza. Izborom standarda, ali i konferansom, na edukativan i zanimljiv način ukazao je na važnost poznavanja tradicije jazza. Zato je utemeljio trio bez basista, s odličnim improvizatorima, kao što je i on sam: orguljašem Tončom Feinigom i bubnjarem Ratkom Divjakom. S njima je svirao soul-jazz po uzoru na slavnog orguljaša Jimmyja Smitha. Uspjeli su uhvatiti bit te glazbe koja traži feelingaške izvedbe s puno blues i soul udjela. Zapravo, bio je to sjajan jam session prije jam sessiona koji je, kao i svake večeri, uslijedio u Jazz konobi Kamene priče.


Festival će svojim nastupima večeras zaključiti Damir Kukuruzović Django Group i skupina Naked.