Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 36
Sutra: 1° 1° 36
23. siječnja 2019.
Planovi za 2017.

Gustavo Dudamel bit će najmlađi dirigent bečkog Novogodišnjeg koncerta

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. siječanj 2016. u 19:40 2016-01-01T19:40:26+01:00

Mladi venezuelski dirigent Gustavo Dudamel (34) ravnat će 1. siječnja 2017. Bečkom filharmonijom na Novogodišnjem koncertu, izvijestila je u petak uprava Filharmonije nakon koncerta pod ravnanjem Latvijca Marissa Jansonsa

BEČ Mladi venezuelski dirigent Gustavo Dudamel ravnat će 1. siječnja 2017. Bečkom filharmonijom na Novogodišnjem koncertu, izvijestila je u petak uprava Filharmonije nakon koncerta pod ravnanjem Latvijca Marissa Jansonsa.
Šef dirigent Filharmonije Los Angelesa i glavni dirigent Goeteburškog simfonijskog orkestra, 34-godišnji Dudamel dosad je najmlađi dirigent koji će nastupiti na tradicionalnom bečkom Novogodišnjem koncertu protkanom glazbom što su je skladali otac i sinovi iz glazbene obitelji Strauss.

Članovi Bečke filharmonije dosad su polke, valcere, galope i marševe 1. siječnja izvodili u bečkom Musikvereinu pod dirigentskom palicom petnaestak dirigenata. Među Dudamelovim prethodnicima su Herbert von Karajan, Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Lorin Maazel i danas Mariss Jansons.

Bečki novogodišnji koncert medijski je najviše praćen koncert klasične glazbe, a ove ga je godine pratilo 50 milijuna gledatelja. Dio ostvarenih prihoda tradicionalno se izdvaja u dobrotvorne svrhe, pa je u skladu s 2015., snažno obilježenom migrantskom krizom, novac namijenjen za pomoć migrantima, što je i simboličan potez za tu manifestaciju utemeljenu u doba nacizma.

Dudamel je rođen 1981. u venezuelskom gradu Barquisimetu, gdje je učio kompoziciju i svirao violinu. U dvanaestoj, kada je prvi put stao za dirigentski pult Omladinskog orkestra rodnoga grada, otkrivena je njegova nadarenost za ovaj poziv pa je s četrnaest godina počeo pohađati satove dirigiranja. Kao izniman talent potvrdio se nizom nastupa diljem Venezuele, a 1999. je kao osamnaestgodišnjak postavljen za glavnog dirigenta državnoga Omladinskog simfonijskog orkestra Simon Bolivar.

Danas je glazbeni direktor Glazbene zaklade Bolivar, krovne institucije koja vodi sustav nacionalnog glazbenog obrazovanja i rad svih dječjih omladinskih orkestara i pjevačkih zborova Venezuele. Smatraju ga simbolom jedinstvenog obrazovnog sustava koji je pod nazivom El sistema još 1975. utemeljio glazbenik Jose Antonio Abreu. Programom je obuhvaćeno gotovo pola milijuna djece, a osobita se pozornost posvećuje siromašnima i socijalno ugroženima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka