"Me" u Galeriji SIZ

Giovanni Morbin: Performansom protiv svakog oblika fašizma

Nela Valerjev Ogurlić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Morbin performans  izvodi  izgovarajući  Mussolinijevu »Izjavu o ratu« iz 1940. godine, pri čemu se  okreće  na  okrugloj školskoj stolici iz koje  nakon  nekoliko rečenica  pokušava  ustati,  ali  bezuspješno, jer   svaki  put  snažno tresne  na pod,  da bi  se  pridigao  te  više puta  na  jednak  način  započeo i prekinuo  govor



RIJEKA Talijanski  umjetnik  Giovanni Morbin, s  kojim se  riječka  publika već imala priliku upoznati u Malom salonu gdje se  lani  predstavio  samostalnom izložbom  koja je propitivala  problem  fašizma u današnjem vremenu,  na Dan državnosti Republike Hrvatske  ponovno je posjetio  Rijeku,  na poziv  Galerije  SIZ  u kojoj  je  izveo performans pod nazivom »Me«. 


Morbin performans  izvodi  izgovarajući  Mussolinijevu »Izjavu o ratu« iz 1940. godine, pri čemu se  okreće  na  okrugloj školskoj stolici iz koje  nakon  nekoliko rečenica  pokušava  ustati,  ali  bezuspješno, jer   svaki  put  snažno tresne  na pod,  da bi  se  pridigao  te  više puta  na  jednak  način  započeo i prekinuo  govor. 


Morbin  performanse  izvodi  najviše pet puta,  a  ovaj je  nakon  Rima, Verone i Milana,  u  Rijeci doživio četvrtu izvedbu. Umjetnik  nas  njime  želi upozoriti  na opasnosti i katastrofalne posljedice  koje desne političke opcije u opsjenarskoj službi globalnog kapitala proizvode u društvu, koketiranjem s povijesnim fašizmima i nacizmom, kao i s alarmantno širokim spektrom njihovih novih kopija i inačica. 




Fiumanski kontekst za predzadnje  izdanje performansa odabrao  je  zbog  značaja Rijeke za povijest Talijanske republike, kao mjesta proto-fašističke prakse Gabrielea D’Annunzia ostvarene konstitucijom  države Reggenza Italiana del Carnaro, za koju povjesničari tvrde da je fenomen prve fašističke države u Europi.


U trenutku kada se neo-fašističke ideologije i prakse, u svim svojim prikrivenim antropološko-kulturnim, zakonodavno-demokratskim i eksplicitnim vojno-političkim oblicima razuzdano šire na globalnom nivou, u europskom, a s posebnom revnošću u lokalnom hrvatskom kontekstu,  organizatori su smatrali da je od iznimne važnosti predstaviti angažman Giovannija Morbina upravo na Dan državnosti Republike Hrvatske, kako bi ukazali na nužnost zajedničke međunarodne borbe protiv svakog oblika fašizma.