Od 1. do 3. listopada

Filmovi budućih zvijezda kinematografije na STIFF-u

P. N.

Iz programa

Iz programa

Za natjecateljski program odabran je 41 film među više od 2000 prijavljenih – 8 dokumentaraca, 19 animacija te 14 igranih filmova



Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Filmaktivom organizira od 1. do 3. listopada drugi po redu Međunarodni studentski filmski festival – STIFF čiji su program i ove godine birale redateljice Maša Drndić i Sanja Marjanović kao glavne selektorice, uz pojačanje renomirane srpske redateljice dokumentarnih filmova Ivane Todorović. Festival se održava u Art-kinu »Croatia«, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i OKC-u »Palach« – najavili su na konferenciji za novinare voditelj SKC-a Zoran Baljak, selektorica Maša Drndić i Marin Lukanović iz udruge Filmaktiv.


U natjecateljskom programu STIFF-a su kratkometražni radovi budućih zvijezda kinematografije iz Norveške, Poljske, Brazila, Turske, Rumunjske, Mađarske, Irana, Singapura, Japana, Indije, Portugala, Belgije, Srbije, BiH, Nizozemske, SAD-a i Hrvatske. Prijavljeno je bilo više od 2000 filmova, a za glavni natjecateljski program odabran je 41 naslov, od kojih su neki višestruko nagrađivani na drugim festivalima u svijetu, dok će drugi u Art-kinu Croatia doživjeti svoju premijeru. 


Filmove u konkurenciji čini 8 dokumentaraca, 19 animacija te 14 igranih filmova, a selektorski tim, naglašavajući njihovu kvalitetu, posebno ističe »Vjernost« (Fidelity) redatelja Ilkera Cataka, studenta Hamburg Media School; »Večer u dvoje« (A Wee Night In) Stewarta Edwardsa (Edinburgh School of Art) te »Pamučne snove« (Cotton dreams), dokumentarac redatelja Sandeep Rampal Balhara, studenta filmske škole iz Lodza u Poljskoj.




Zbog velikog broja animacija iz cijelog svijeta festivalsko vodstvo ove je godine stavilo naglasak na animaciju i pripremilo poseban program animiranih filmova izvan konkurencije, pod nazivom »Animafokus« koji će publika moći pogledati u Art-kinu prvog dana festivala, ali i svake večeri tijekom trajanja festivala od 17  do 20 sati u Galeriji SKC-a u Palachu – najavila je Maša Drndić. 


Najavljena su brojna popratna događanja i gosti, a žiri koji će proglasiti najuspješnije za svaku kategoriju čine po dva stručnjaka i jedan student Sveučilišta u Rijeci. To su za igrani film Igor Paulić i Dragan Rubeša te Toni Jurčić (Filozofski fakultet); za dokumentarni film Aleš Suk i Marta Batinić te Nikolina Hrga (APU) i za animirani film Martina Perkušić i Ana Hušman te Loris Matešić (Filozofski fakultet).


Otvorenje festivala je 1. listopada u 19,30 sati nakon čega slijedi program pod naslovom »Love Affairs/Ljubavne zbrke«, a ulaz na sva festivalska događanja je besplatan.