Rijeka 2020

Emina Višnić u Parizu predstavlja kulturno urbano nasljeđe Rijeke

Kim Cuculić

Emina Višnić / Foto Damir ŠKOMRLJ

Emina Višnić / Foto Damir ŠKOMRLJ

U glavnom gradu Francuske održava se drugi Paris Peace Forum na čijoj se listi sudionika, koja dostiže brojku od preko 6. 000, nalaze čelnici država i vlada, vođe međunarodnih institucija i nevladinih organizacija, ali i predstavnici multinacionalnih kompanija, razvojnih agencija, sveučilišta, religijskih grupa, filantropskih organizacija i pripadnici »trustova mozgova«



RIJEKA Na poziv Europske komisije u Pariz je otputovala direktorica Rijeke 2020, Emina Višnić, koja će predstaviti načine putem kojih se građani Rijeke uključuju u projekt Europske prijestolnice kulture time ujedno sudjelujući u stvaranju novog kulturnog nasljeđa grada.


U glavnom gradu Francuske održava se drugi Paris Peace Forum na čijoj se listi sudionika, koja dostiže brojku od preko 6. 000, nalaze čelnici država i vlada, vođe međunarodnih institucija i nevladinih organizacija, ali i predstavnici multinacionalnih kompanija, razvojnih agencija, sveučilišta, religijskih grupa, filantropskih organizacija i pripadnici »trustova mozgova«.


Panel raspravu na kojoj sudjeluje Emina Višnić nosi naziv »Kultura za budućnost: kohezija u urbanom okruženju«. Razgovor moderira Khalid Tamer, direktor organizacijskog odbora African Capitals of Culture, a osim Višnić, sudjeluju Koen Doens, direktor Odjela međunarodne suradnje i razvoja Europske komisije, Ada Colau, gradonačelnica Barcelone, Pierluigi Sacco, posebni savjetnik pri Europskoj komisiji za pitanja kulture i edukacije, te Patricia Rodriguez Aloma, direktorica urbanog planiranja i upravljanja grada Havane na Kubi.




Europska komisija poziv za sudjelovanje uputila je upravo Rijeci budući je Rijeka još u pripremnoj fazi EPK programa prepoznala pozitivne i konkretne rezultate koji se tiču uključivanja građana u projekt, stvaranja kulturnog urbanog nasljeđa, kao i doprinosa socijalnoj koheziji kroz edukacijske i volonterske aktivnosti koji se unutar Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture realiziraju.


Paris Peace Forum nastao je 2018. godine na inicijativu predsjednika Francuske, Manuela Macrona, s ciljem okupljanja relevantnih aktera – predstavnika raznih područja civilnog društva koji kroz iznimno bogat program predavanja, stručnih praktikuma, primjera dobre prakse i panel rasprava, rade na produbljivanju zajedničkih suradnji na globalnoj razini i stvaranju kolektivnih odgovara na velike izazove s kojima se svijet danas susreće.