Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Otkriće arheologa

Drevno groblje u Egiptu oktrilo tajnu graditelja piramida: 'Ovo daje potpuno novo svjetlo'

Foto: Ministry of Antiquities/Facebook
Foto: Ministry of Antiquities/Facebook
Autor:
Objavljeno: 6. svibanj 2019. u 11:00 2019-05-06T11:00:42+02:00

Otkriće groblja graditelja piramida pokazuje cijelom svijetu da piramide nisu izgradili robovi, već da su njegovi graditelji izgradili svoje grobnice pokraj kraljevih.

Arheolozi su otkrili drevno groblje u blizini poznatih egipatskih piramida u Gizi, priopćilo je egipatsko Ministarstvo antikviteta.

Priopćenju su nazočili ministar antikviteta Khaled El-Enany i bivši ministar antikviteta Zahi Hawass.

El-Enany je kazao kako posljednja otkrića i arheološki projekti koji su provedeni imaju ne samo znanstvenu i arheološku vrijednost, nego su i dobra promocija za Egipat i za čitav svijet jer pokazuju pravu sliku Egipta.

giza 2

Hawass je istaknuo je da otkriće groblja graditelja piramida pokazuje cijelom svijetu da piramide nisu izgradili robovi, već da su njegovi graditelji izgradili svoje grobnice pokraj kraljevih.

Drvene grobnice u raznim bojama s vapnenačkim kipovima pronađene su na groblju starom 4500 godina, a najstariji otkriveni artefakt je vapnenačka obiteljska grobnica iz pete dinastije (oko 2,5000 godina prije Krista).

Istraživači su također pronašli obojene drvene kovčege s hijeroglifima iz kasnog razdoblja, a pronađene su i mnoge masivne drvene i glinene pogrebne maske, od kojih su neke sačuvale boju.

giza 1

Egipat pokušava promicati arheološka nalazišta u nadi da će potaknuti turizam, koji je pretrpio veliki udarac nakon revolucije 2011. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.