Novi ciklus

CeKaPe poziva pisce i one koji to žele biti: Počinje novi ciklus radionica pisanja

Doris Žiković

Semestralne radionice Centra za kreativno pisanje u Rijeci vodit će i vode: Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Nataša Antulov, Enver Krivac i Davor Mandić



U tijeku su upisi u semestralne radionice Centra za kreativno pisanje u Rijeci, a novi ciklus svih riječkih radionica započinje u drugoj polovici veljače. I ove je godine riječki ogranak CeKaPe-a okupio sjajan tim mladih književnika, urednika, kulturnjaka i mentora koji će raditi s polaznicima radionica. Prijaviti se mogu svi koji pišu ili žele pisati prozu, kratke priče, poeziju i drame kako bi uz stručno i profesionalno vođenje radili na tekstu, dijelili entuzijazam prema pisanoj riječi, učili i potisnuli kreativnu blokadu.


A da bi sve to zajednički odradili, za vođenje radionice proze zadužen je Enver Krivac, za pisanje kratke priče Davor Mandić, Željka Horvat Čeč za poeziju, Nataša Antulov za dramski tekst, a Tea Tulić je voditeljica radionice »U potrazi za glasom«. Radionice se održavaju u malim grupama, s posebnim naglaskom na praktičnom radu na tekstu, u deset termina s fondom od 30 školskih sati. Nakon svakog završenog ciklusa, u Ribooku je organizirano javno čitanje tekstova nastalih na radionicama pa polaznici često prvi put imaju priliku vidjeti reakciju slušatelja na svoj književni rad.



Da podsjetimo, Centar za kreativno pisanje kao mjesto koje okuplja književne entuzijaste i sve one koji pišu, ali im treba usmjerenje, poticaj, stručna i prijateljska kritika, sve one koji još nisu krenuli pisati, ali to žele, osnovan je 2007. u Zagrebu radionicom dramskog pisanja. U posljednjih jedanaest godina CeKaPe je postao centralno mjesto na kojem se piše i briše, raspravlja o književnosti, na kojem u malim grupama uz profesionalno mentorstvo voditelja svoje skice, ideje i rukopise možete uobličiti u prve književne tekstove.




Svake godine broj semestralnih radionica raste pa tako danas u Zagrebu postoji 18 različitih radionica pisanja, od radionice romana, poezije, kratke priče ili dramskog pisma, preko radionica copywritinga, književnog prevođenja i književne kritike. Uz semestralne radionice, CeKaPe organizira Ljetnu školu, intenzivnu sedmodnevnu radionicu pisanja u dvorcu Stara Sušica u Gorskom kotaru, a 2010. pokenuo je i biblioteku »Prvi korak«, koja služi kao odskočna daska za najtalentiranije polaznike.



Riječko iskustvo


Na dosadašnje riječko iskustvo podsjetila je direktorica CeKaPe-a Sanja Vučković istaknuvši da se nakon gostovanja riječkih pisaca na ljetnoj školi u dvorcu Stara Sušica još 2013. rodila ideja o radionicama pisanja u Rijeci.


– Zoran Krušvar, Zoran Žmirić, Kristina Posilović i Tea Tulić oduševili su polaznike ljetne škole i uz veliku logistički i organizacijsku pomoć Zorana Žmirića, koji je kasnije postao i prvi voditelj radionice kratke priče, odlučili smo pokrenuti radionice kreativnog pisanja u Rijeci. Za Rijeku ova vrsta radionica nisu bile novost, jer ih je riječka udruga Katapult održavala i ranije. CeKaPe je došao u trenutku tišine i samo ispunio prostor koji je već postojao. Mnogi su ih, isprva sa znatiželjom, a kasnije i s velikim entuzijazmom i željom za pisanjem i otkrivanjem svojih spisateljskih sposobnosti, prihvatili. A moja očaranost Rijekom dogodila se puno prije CeKaPe-a i radionica. I mogu zaključiti da je nakon četiri godine riječki CeKaPe postao potpuno ravnopravan sa zagrebačkim – prisjetila se Vučković samih početaka rada u Rijeci.


Povratnici


Dodaje i da su dosadašnja iskustva odlična. Naravno, trebalo je vremena da se glas o radionicama proširi i da se etabliraju u gradu, jer su im u Centru ograničene mogućnosti marketinga i svode se uglavnom na gerilski marketing i usmenu predaju koja se, čini se direktorici CeKaPe-a, pokazala kao najbolja.


– Puno je polaznika koji nastavljaju s radionicom nakon prvog ciklusa, a ima i onih koji se vraćaju nakon pauze u kojoj shvate kako je podrška i konstruktivna kritika kolega neprocjenjiva pomoć u pisanju, a glas mentora dobrodošla jeka, kada u tišini vlastite sobe ostanu sami s tekstom. Najvjernija nam je polaznica Senka Čorak. Od prve je radionice u CeKaPe-u, svake godine upisuje novi ciklus i dvostruka je dobitnica domaćih nagrada za kratku priču. Naravno, zasluga je samo njena, no vjerujemo da smo njoj, a i svima ostalima koji su to dopustili, pomogli da iz sebe izvuku ono najbolje, razvili naviku i disciplinu pisanja i približili ih onom, često zatrpanom i ponekad teško dohvatljivom mjestu iz kojeg dolazi samo njihov, autentičan, unutarnji glas, bez kojeg, po mom mišljenju, nema ni pisanja – smatra Sanja Vučković.


Posebno joj je drago što su zahvaljujući potpori Grada Rijeke prošle godine održali besplatne radionice za mlade, maturante i studente. Odaziv je bio velik, motiviranost sjajna, a pokazale su im, ono što su slutili: mladi ljudi su zainteresirani za književnost i pisanje kada je program kvalitetan i dostupan, kada im se pruži prilika i mogućnost da u dobroj atmosferi, sa sjajnim mentorima, Enverom Krivcem na radionici kratke priče i Željkom Horvat Čeč, na radionici poezije, istražuju i razvijaju kreativnost i svoje potencijale, zaključila je direktorica CeKaPe-a.