Uspjeh Bernardina Modrića

“Az, Branko prividkom Fučić” najbolji film Međunarodnog festivala arheološkog filma

Hina

Po glasovima publike i žirija pobijedio je domaći film redatelja Bernardina Modrića »Az, Branko prividkom Fučić«, koji se bavio hrvatskim istraživačem glagoljice i fresko slikarstva

SPLIT Dodjelom nagrada najboljim filmovima u petak navečer je u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika zatvoren 4. Međunarodni festival arheološkog filma (MFAF), a po glasovima publike i žirija pobijedio je domaći film redatelja Bernardina Modrića »Az, Branko prividkom Fučić«, koji se bavio hrvatskim istraživačem glagoljice i fresko slikarstva.  

Na festivalu je bilo prikazano ukupno 11 filmova iz sedam zemalja.


 Stručno povjerenstvo festivala, kojeg su činili Daniel Rafaelić, Katja Marasović, Veljko Barbieri, Ljubomir Gudelj i Simon John Ryle, dodijelilo je drugo mjesto njemačkom filmu »Ukradeni ratnici« kojemu je tema bila krađa antikviteta iz Kambodže koji je završio u prodajnom katalogu Sotheby, dok je treće mjesto zauzeo turski film »Velika slagalica« koji priča o najdužem filozofskom natpisu antičkog svijeta, dugom čak 80 metara, a koji izlaže osnovne teze Diogenovog epikurejstva u filmu. 

Na ovogodišnjem festivalu su uz Hrvatsku sudjelovali dokumentarni filmovi arheološke tematike iz Slovenije, Italije, Francuske, Turske, Njemačke i Španjolske.


 Ukupno su prikazana tri domaća filma, te strani filmovi koji su do sada na međunarodnim festivalima osvojili 17 nagrada.




 Hrvatsku u koprodukciji sa Slovenijom je predstavljao film »Claustra« koji istražuje značajan, a slabo poznat rimski graditeljski pothvat, pandan britanskom Hadrijanovom zidu koji se proteže kroz Hrvatsku i Sloveniju.


 Druga hrvatska premijera je bio film »Blago iz potonulog broda« koji govori o poznatom brodolomu kod otočića Gnalića iz 1583., najbogatijem jadranskom podmorskom nalazištu, dok se slavnim hrvatskim istraživačem glagoljice i fresko slikarstva bavio večeras pobjednički film »Az, Branko prividkom Fučić«.


 Njemačka se predstavila filmom »Ukradeni ratnici« koji govori o krađi antikviteta iz Kambodže, dok je Turska predstavila filmove »Tajanstveno kamenje Hakkarija« i »Velika slagalica«.


 Filmovi »Prilazi« i »Most u Avignonu: povratak u prošlost« bavili su se tehnološkim dostignućima koji suvremenoj arheologiji omogućavaju značajna otkrića. Talijansko-francuski film se predstavio sa »Zidnim slikarstvom u Cumi«, talijanski film sa »Ženskim pričama«, a španjolski sa »Šapatom«.


 U sklopu festivala je predstavljena knjiga Veljka Barbierija »Ja, Dioklo, Jupitrov sin«, te je prikazan film koji prezentira neke od multimedijalnih sadržaja ove godine obnovljene šibenske tvrđave »Barone«.


 Posjetitelji su tijekom dva dana festivala mogli razgledati izložbu Ljube Gudelja, višeg kustosa MHAS-a »Crkvine-Cista Velika«.