Feljton Julije Lozzi Barković

Arhitektura Rijeke i Sušaka između dva rata (3): Zgrada Rektorata na Sušaku

P. N.

Snimio Marko GRACIN / Nl arhiva

Snimio Marko GRACIN / Nl arhiva

U konačan izbor ušlo je osam projekata, ali bez pobjednika. Otkupljeni su radovi zagrebačkih arhitekata, a gradski vrtlar Josip Kulfaner zasađenim palmama u ambijent okoliša pokušava unijeti mediteranski štimung splitske rive i dubrovačke rivijere...



U ostvarenjima važnijih javnih građevina u međuratnom Sušaku ističe se doprinos zagrebačkoga kruga arhitekata, budući da lokalna sredina do kasnih tridesetih godina oskudijeva akademski obrazovanim stručnjacima. Za projekte tih javnih građevina raspisuju se javni natječaji: za gradsku vijećnicu, bolnicu, crkve, Narodni dom, regulacijski plan…


  Važno je naglasiti da su natječaji koje raspisuje sušačka općina po pitanju slobode pristupa bili u prednosti u odnosu na susjednu Rijeku gdje je pravo sudjelovanja na njima (od početka četrdesetih godina) bilo određeno prema kriterijima političke podobnosti.


Arhitektonski i urbanistički natječaji u Kraljevini Jugoslaviji zasnivali su se isključivo prema kriterijima struke, što se odnosilo i na članove komisija u koje su, pored općinskih djelatnika, bili zastupljeni sveučilišni profesori te samostalni profesionalci s iskustvom na međunarodnoj razini.


  Od zagrebačkih arhitekata, angažiranih projektanata u Sušaku jedan od najranije prisutnih bio je Juraj Denzler, sudionik državnog natječaja za idejni projekt Gradske vijećnice iz 1927. (danas Rektorat Sveučilišta u Rijeci, Trg braće Mažuranića 10).    

Bez prve nagrade




Usprkos teškoj poslijeratnoj gospodarskoj situaciji, sušačko poglavarstvo na izgradnju nove zgrade vijećnice ponukale su skučene prostorije u kojima su do tada bili smješteni ured poglavarstva i redarstvo te visoka stanarina.


Radi terenskih (ne)prilika odabranog gradilišta ispod zgrade Gimnazije predvidjelo se da će nova zgrada imati dva suterena, prizemlje i dva kata, u kojoj se planirao smještaj svih prostorija potrebnih za rad poglavarstva i redarstva.


Kod njihovog grupiranja slijedili su se kriteriji da se uredi u koje su dolazile stranke radi lakšeg pristupa rasporede na donjim etažama. Gradilište koje je odabrano bilo je okruženo slobodnostojećim vilama kojima se nova vijećnica morala prilagoditi vanjštinom.


Sva pročelja valjalo je arhitektonski obraditi, a posebno se uvažavaju jugozapadna fronta vidljiva s morske strane i nasuprotno pročelje prema Trgu braće Mažuranić. Sudionicima natječaja prepušta se slobodan izbor arhitektonskih stilova, no svakako je valjalo poštovati karakter okoliša.


  U konačan izbor ušlo je osam projekata, a kako niti jedan rad nije odgovorio na sve postavljene uvjete natječaja, ocjenjivački sud ne dodjeljuje prvu nagradu. Druga nagrada pripala je zagrebačkom arhitektu Juraju Denzleru, autoru relativno najbolje osnove, a dvije treće nagrade također poznatim zagrebačkim arhitektima Stjepanu Hribaru i Lavoslavu Horvatu.


Nagrađeni i otkupljeni radovi postaju vlasništvo općine Sušak koja za izradu izvedbenog projekta zadržava slobodu njihovim raspolaganjem. Mogla ih je dati izraditi djelomično ili potpuno nekom od nagrađenih autora, a mogla ih je i samostalno »dotjerati« u Građevinskom uredu.    

Palme za štimung


Tako je i bilo. Projektom je rukovodio Zlatko Prikril koristeći se neoklasicističkim Denzlerovim rješenjem. Početkom 1930. već je nabavljeno i pokućstvo: ulašteno i u tamnoj hrastovini u načelnikovoj sobi, a moderno, »amerikanskog sistema«, u poslovnim prostorijama…   Kvalitetu građevinskih radova garantirao je inženjer Hinko Emili iz Sušaka, a i uređenje okoliša vijećnice je prema projektu Gađevinskog ureda bilo povjereno inž. Emiliju i njegovom sinu Borenu, što je podrazumijevalo izgradnju prilaznih stepenica od dalmatinskog kamena najbolje kvalitete te bočno potpornih zidova od domaćeg kamena. Mnogima je vjerojatno nepoznato da su ispred južnog pročelja vijećnice bile zasađene palme u čijem je odabiru sudjelovao gradski vrtlar Josip Kulfaner, nastojeći u ambijent okoliša unijeti mediteranski štimung splitske rive i dubrovačke rivijere…    SUTRA: Zavjetni hram sv. Romualda