Akcija Milijane Babić

“7 dana za ženu”: Umjetnički apel za zaštitu ženskih prava

P. N.

Akcija Miljane Babić

Akcija Miljane Babić



RIJEKA Riječka umjetnica Milijana Babić počela je jučer ispred Klinike za porodništvo i ginekologiju KBC-a Rijeka umjetničku akciju naslovljenu  »7 dana za ženu« koja je nastala kao reakcija na katoličku molitvenu inicijativu »40 dana za život«. Akcija »7 dana za ženu« izvodit će se na različitim riječkim lokacijama, svakodnevno od 11 do 12 sati, tijekom tjedan dana do Međunarodnog dana žena 8. ožujka, kad će završiti ispred Gradske uprave na Korzu – obavijestila je udruga Drugo more koja je u suradnji s SOS telefonom – Grad Rijeka, producent akcije.


Poput inicijative »40 dana za život«, akcija Milijane Babić koristi formu mirnog protesta, no umjesto u svrhu »spašavanja života« i »zaustavljanja pobačaja«, svoju »molitvu« usmjerava prema »spašavanju žena od nametnute krivnje« i »zaustavljanju seksualnog zlostavljanja žena«. Transparent koji pritom u potpunosti preuzima poruku spomenute inicijative jest onaj sadržaja »Dragocjena si u mojim očima«, u čijem potpisu stoji »Bog« – obavijestili su organizatori.


Jučer su se sudionici akcije okupili ispred riječkog KBC-a u neposrednoj blizini grupe molitelja iz inicijative »40 dana za život«, a idućih dana mijenjat će lokacije. Adresanti ovog protesta su državne institucije, a akcija je svojevrstan apel za zaštitu ženskih prava, kojima pod svjetlom aktualnih događanja u Hrvatskoj prijeti opasnost, smatraju protagonisti akcije  »7 dana za ženu«, pozivajući Riječane da im se kao sudionici i publika pridruže u završnom danu akcije – 8. ožujka od 11 do 12 sati ispred Gradske uprave na Korzu.