Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. siječnja 2020.
Reagiranje

Poropat: Vijećnici uhvaćeni u laži trebali bi odustati od svoje naknade, a Čordašev podnijeti ostavku

Foto: Vedran Karuza
Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2018. u 10:33 2018-10-15T10:33:13+02:00

Poštovani, s obzirom da je protekloga tjedna vaš cijenjeni medij objavio tekstove »Vivoda: Poropat nesposoban, frustracije i povrijeđeni ego liječi kažnjavanjem oporbe« i »Ostrogović: Lista za Rijeku i HNS se prodali gubernatoru Obersnelu«, u kojima su njihovi akteri, nažalost, izrazili nepotrebnu gorčinu i ciljane neistine koje me se, ne samo politički, već i osobno tiču, molim vas da, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama u cijelosti objavite i ovaj demantij:

Za početak, tvrdnje koje su članovi riječkog HDZ-a i Akcije mladih izrekli na račun HNS-ove inicijative o ukidanju vijećničke naknade za sve vijećnike koji ne prisustvuju sjednicama, a polažu pravo na mjesečnu vijećničku naknadu nemaju apsolutno nikakve veze s pravom na rušenje kvoruma bilo koje strane u vijeću, pa tako ni opozicijske. Stoga koristim priliku da još jednom podsjetim da inicijativa riječkih HNS-ovaca nije nastala kao odgovor na rušenje kvoruma kao legitimne demokratske prakse, već kao prevencija od lažno ispričanih nedolazaka na sjednicu sa strane bilo kojeg vijećnika u Gradskom vijeću Grada Rijeke.

Nažalost, upravo su vijećnici koji se sada brane klasičnim metodama napada bacili sumnju na svoje vijećničke namjere s obzirom da je na nastavak posljednje sjednice nekolicina ranije ispričala svoj nedolazak neodgodivim obavezama, a vrijeme sjednice proveli su u obližnjem kafiću, dakle – neodgodivih obaveza naprosto nije bilo, odnosno – njihove su isprike bile lažne i poslužile su samo kao osigurač da prime svoju naknadu bez obzira na nedolazak. Da su kolege, kojim slučajem, bile jasne oko toga da na sjednicu ne dolaze iz razloga – rušenja kvoruma – do ove inicijative ne bi nikada došlo.

Biti uhvaćen u očitoj laži, vjerujem, nije ugodno, no odgovornost se i dalje ne bi smjela izbjegavati te bi svi vijećnici koji su u tome sudjelovali trebali odustati od svoje naknade, a bivši predsjednik Gradskog vijeća od kojeg se očekuje da zna što su ovlasti predsjednika trebao bi dati svoju ostavku na mjesto vijećnika jer je komunicirajući kroz ovu situaciju javnosti pokazao upravo da ne zna koja je propisana veza između kvoruma i funkcije koju je obnašao i sam. Vjerujem da će i građani i vijećnici podržati inicijativu, a rušenjem kvoruma služiti se kako i spada.

Kad sam kod toga, što se tiče većine u Gradskom vijeću Grada Rijeke predsjednik vijeća dužan je isključivo utvrditi postoji li ili ne postoji kvorum, za održavanje je zadužena, logično, većina u vijeću. Upravo tu većinu čine i navedene stranke, odnosno HDZ i Akcija mladih stoga je nejasno zbog čega stvaraju iluziju da se oko te većine treba brinuti bilo tko drugi osim njih samih: ukoliko je došlo do ikakve promjene u formalnoj većini koju u Gradu Rijeci čini upravo opozicija – u redu je da se oko nje i službeno izjasne kako bi Riječanke i Riječani točno znali što se događa u njihovim redovima.

Nadalje, vječne insinuacije o tome da je HNS sklopio trgovački sporazum s gradskom vlašću time što je sklopljen koalicijski sporazum apsolutno služe isključivo vlastitoj propagandi s obzirom da je HNS već nekoliko puta pojasnio da kao stranka centra ima, za razliku od kolega, potpuni demokratski manevarski prostor tražiti uvijek bolja rješenja za provođenje svoje politike i ostvarivanje ciljeva za opće dobro. Autobusni kolodvor na Žabici, poduzetničke inicijative, otvaranje Centra za ranu intervenciju itd. – teme su koje smo procijenili važnijima od vlastitih »zaštićenih« pozicija u tadašnjoj oporbi.

Na ovakav tip napada smo bili spremni nakon što smo procijenili da je važnije na prvoj liniji artikulirati naše ciljeve za građanke i građane Rijeke od uljuljavanja u udobnost opozicijske većine koja, a to realno vidimo i ovih dana, isključivo propagira napade i laži, iako, ponavljam, ima većinu u Vijeću i de facto može zasukati rukave i raditi konkretne stvari za dobrobit ovoga grada. Štoviše, upravo zbog ovakvog načina »rada« HNS je i napustio tu većinu jer ona naprosto ne služi cjelovitoj svrsi već više od godinu dana, što je tužno jer dovodi do zaključka da je radna atmosfera u većinskoj oporbi izrazito loša.

Usput budi rečeno, HNS je, sasvim otvoreno, i dalje istih stavova kao i prije godinu i pol dana u odnosu na mnoge političke poteze pobjednika posljednjih lokalnih izbora. Tome u prilog ide i činjenica da HNS ulaskom u koaliciju nije utjecao na većinu u Vijeću jer je ona ostala upravo opoziciji te su napadi dijela oporbe tim nelogičniji. Prozivati kolegicu Jokić za prebjegništvo u HNS, dok istovremeno u opoziciji sjede članovi koji su učinili apsolutno iste demokratske manevre poput, primjerice, Josipa Kukuljana koji je s Burićeve liste prešao među nezavisne, pa u MOST jest, u najmanju ruku, zločesto. HNS na takve napade nema obraza odgovarati istom mjerom jer tko može Kukuljanu ili bilo kome zabraniti da mijenja političke boje u odnosu na ciljeve koje želi postići?

I za kraj, frustracija, nesposobnost i povrijeđeni ego su pojmovi koji se mogu vezati samo uz bivšeg predsjednika Vijeća Čordaševa jer, ponavljam, moj je stav isti kao i na početku preuzimanja te funkcije, a on je takav da sam duboko svjestan da se na poziciji nije nitko rodio, niti da će itko na njoj završiti ovaj život. Potpuno sam svjestan da mentalitet »zamjenjivoga« nije popularan u našem gradu, pa tako nije popularan ni kod kolege koji se naprosto ne zna nositi s gubitkom podrške većine vijećnika na funkciji koju je obnašao do svibnja, no to ne znači da on ne postoji. Drugi je par rukava, koristiti osnovnoškolsku i lako prokazljivu metodu ad hominem napada, u ovom slučaju na mene, i njome prikrivati vlastite neuspjehe.

I dalje pozivam na fair play, odgovornost i javnu debatu koje se naši sugrađani neće sramiti i putem koje neće biti izloženi lažima, već koja će, kao što je to upravo slučaj i s HNS-om – artikulirati iskrene namjere, otvorene manevre i jasnoću koja je našim sugrađanima potrebna da bi se snašli i donijeli vlastite zaključke – reagira Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.