Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Reagiranje

Obersnel: Da je Švorinića i ekipu zaista briga za Teatro Fenice, ne bi na reakciju čekali desetak godina

Vojko Obersnel, Foto: S. DRECHSLER
Vojko Obersnel, Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 29. ožujak 2018. u 15:23 2018-03-29T15:23:30+02:00

Poštovani gospodine Prodan, molim Vas da temeljem Zakona o medijima objavite ispravak teksta objavljenog u Novom listu, u subotu 24. ožujka 2018. godine, pod naslovom »Teatro Fenice najveća sramota za Rijeku EPK«, na stranici 14, a koji potpisuje Damir Cupać.

U tekstu su prenesene izjave predstavnika Liste za Rijeku, Akcije mladih te Živog zida i nezavisnog vijećnika u Gradskom vijeću Grada Rijeke koji su se udružili kako bi moje kolege i mene pokušali proglasiti krivima za stanje u kojem se nalazi riječki Teatro Fenice. Pritom su, po već ustaljenom obrascu, izrekli i niz laži koje moram demantirati.

Prije svega moram reći da je Teatro Fenice u vlasništvu tvrtke Rijekakino koja je pak u privatnom vlasništvu i Grad Rijeka ne može, samo zato što su se tako dosjetili predstavnici navedenih stranaka, ulagati proračunski novac, dakle novac svih građana Rijeke, u zahvate na objektu u privatnom vlasništvu.

Dalje, objekt Teatra Fenice zatvoren je desetak godina i naprosto je fascinantno kako ga se čelnik Liste za Rijeku Danko Švorinić koji čitavo to vrijeme sjedi u Gradskom vijeću sjetio tek sada. Jednako je dojmljivo i da ga se Tihomir Čordašev iz Akcije mladih sjetio tek ovih dana, iako pored njega učestalo prolazi, ako ništa drugo na putu prema Klubu mladih kojeg vodi njegova stranka koja je, usput rečeno, tamo do nedavno prodavala alkoholna i druga pića iako za to taj Klub nije registriran. Drugim riječima prodavali su na crno i time vješto izbjegavali plaćanje poreza.

No, vraćam se na temu pa ću reći i da predstavnik Liste za Rijeku Predrag Miletić, prozivajući me da sam propustio imenovati skrbnika Teatru Fenice naprosto laže jer za takvo što gradonačelnik mora imati nalog konzervatora odnosno Ministarstva kulture, a takav dokument nikada nije stigao u Grad Rijeku.

G. Miletić manipulira te laže i kada tvrdi da Grad Rijeka ne koristi povećanje komunalne naknade kako bi natjerao vlasnika Teatra Fenice da ulaže u zgradu. Naime, takvo što, prema zakonima i propisima Republike Hrvatske i Grada Rijeke, jednostavno nije moguće. Komunalna naknada, sukladno zakonu, određuje se temeljem zone u kojoj se nalazi objekt i njegove kvadrature, te na osnovu obavlja li djelatnosti ili ne. Sustav nekakve kaznene komunalne naknade naprosto ne postoji u našoj državi.

No, kad smo već kod komunalne naknade koju Gradu Rijeci plaća tvrtka Amec Rijekatekstil koja ima poveznicu s Rijekakinom, ona na godišnjoj razini iznosi čak 1,98 milijuna kuna odnosno 165 tisuća kuna mjesečno. Isto tako Amec Rijekatekstil za zakup poslovnih prostora godišnje Gradu Rijeci plaća 6.559.386,98 kuna. Dakle, nema nikakvog »gledanja kroz prste« g. Pavičiću, kako to tvrdi g. Miletić.

Dalje, predstavnici ovih stranka povlače paralelu između eventualne kupnje Teatra Fenice i kupnje broda Galeb što zaista nije usporedivo. Naime, za kupnju Teatra Fenice Grad Rijeka morao bi izdvojiti više milijuna eura, milijuni eura potrebni su i za njegovu obnovu i stavljanje u funkciju, a Galeb je kupljen za 174 tisuće dolara. Cifre su jednostavno neusporedive.

No, iako Grad Rijeka nije u mogućnosti izdvojiti milijune eura za kupnju i obnovu Teatra Fenice, itekako je zainteresiran za njegovo stavljanje u funkciju i upustit će se u tu priču čim se za to ukaže prilika. Primjerice, kada se i ako raspišu natječaji za korištenje EU sredstava u ovu svrhu.

U međuvremenu, Grad Rijeka čini što može pa je tako svojevremeno tvrtki Rijekakino u proračunu bilo osigurano milijun kuna iz spomeničke rente za sanaciju krova i pročelja zgrade. Nažalost, Rijekakino nije nikada iskoristilo ta sredstva uz obrazloženje da tvrtka nema dovoljno vlastitih sredstava potrebnih za ovaj zahvat. Grad Rijeka i dalje je otvoren za participiranje u obnovi pročelja i krova zgrade i to kroz svoj program obnove zaštićenih objekata kroz kojeg su, do sada, obnovljena 42 objekta u što je iz proračuna Grada uloženo 16,2 milijuna kuna. Isto tako, da Grad Rijeka s pažnjom skrbi o svojoj kulturnoj baštini pokazuju i aktualna ulaganja u obnovu kompleksa Benčić, broda Galeb i Trsatskog kaštela kroz projekt Frankopani, projekata ukupno vrijednih čak 200 milijuna kuna za koje su odobrena i znatna EU sredstva. Kad već govorimo o baštini, treba reći i da je posljednjih godina u obnovu i uređenje Starog grada uloženo oko 60 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Isto tako, predstavnici ovih stranaka bi kao gradski vijećnici trebali znati da je naša obveza u realizaciji projekta Europske prijestolnice kulture vezana isključivo uz ono što je navedeno u Prijavnoj knjizi temeljem koje smo titulu i dobili. U njoj nema Teatra Fenice pa tako nema niti straha da će stanje tog objekta na bilo koji način ugroziti EPK projekt.

I na kraju, mogu tek zaključiti kako gospoda Danko Švornić i Predrag Miletić iz Liste za Rijeku, Tihomir Čordašev iz Akcije mladih te njihovi nezavisni kolege i kolege iz Živog zida, pod krinkom brige za kulturu i projekt Europske prijestolnice kulture, lažu i manipuliraju isključivo s ciljem osobne promocije. Jer da je ikog od njih zaista briga za Teatro Fenice i riječku kulturu, na njihovu reakciju ne bi čekali desetak godina i ona se ne bi svodila tek na sazivanje konferencije za medije s koje bi, da smo u kakvoj bajci, govornici nesumnjivo otišli kraćih nogu i znatno dužih nosova – reagira gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.