Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
18. siječnja 2020.
Glavni ravnatelj HRT-a

Kazimir Bačić: Netočno je da bi Hrvoje Zovko dobio otkaz bez ikakvog razloga

Snimio Denis Lovrović
Snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 9. listopad 2018. u 15:25 2018-10-09T15:25:00+02:00

Pozivamo Vas da u skladu s člankom 40. Zakona o medijima objavite ispravak informacija objavljenih dana 26. rujna 2018. godine u članku pod naslovom »Komentar Branko Mijić: Umjesto metkom u potiljak, danas se puca – otkazom u čelo« kako slijedi: »U članku pod naslovom Komentar Branko Mijić: Umjesto metkom u potiljak, danas se puca otkazom u čelo, objavljenom dana 26. rujna 2018. godine iznesene su netočne informacije kojima su grubo povrijeđeni ugled i čast Hrvatske radiotelevizije.

Prvotno ističem kako je naslov samog članka koji implicira da je HRT donošenjem odluke o otkazu ugovora o radu »ubio« Hrvoja Zovka skandalozan i teško narušava ugled HRT-a kao javnog medijskog servisa.

Netočno je da bi Hrvoje Zovko dobio otkaz »bez ikakvog razloga«. Ugovor o radu Hrvoju Zovku otkazan je zbog osobito teške povrede radne obveze te povrede nekoliko odredbi Općih pravila o radu i ponašanju.

Praksa hrvatskih sudova nebrojeno je puta opravdala ovakve odluke poslodavaca, pa su ocjene autora da će odluka o izvanrednom otkazu Hrvoju Zovku »past na sudu, prije ili kasnije« paušalne i neutemeljene.

Suprotno navodima autora, HRT se nije pozvao na Istanbulsku konvenciju kao razlog otkazivanja ugovora o radu. Istanbulska konvencija spomenuta je u kontekstu važnosti iste jer je Republika Hrvatska potpisnica navedene konvencije, dok je HRT kao javni medijski servis posebno dužan pridonositi promicanju i zaštiti prava žena.

HRT očekuje od svih svojih zaposlenika primjereno i profesionalno ponašanje tijekom obavljanja svih društvenih i poslovnih zadaća i aktivnosti. Neprofesionani odnos prema radu, neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalna ili fizička agresivnost i slični oblici ponašanja nisu dopušteni u okruženju HRT-a.

Slijedom istog, relativiziranje konkretnog neprimjerenog ponašanja te dodavanje političke konotacije čitavom slučaju, kao navodnom razlogu otkazivanja ugovora o radu, promašeno je i deplasirano.

Članstvo Hrvoja Zovka ili bilo kojeg zaposlenika HRT-a u bilo kojoj udruzi ne lišavaju iste odgovornosti ponašanja sukladno aktima HRT-a kao njihovog poslodavca.«
Ispravak netočnih informacija mora biti objavljen sukladno odredbi članka 41. Zakona o medijima te Vas pozivamo da postupite sukladno mjerodavnim zakonskim odredbama, navodi se u priopćenju koje potpisuje Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.