Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. veljače 2020.
Reagiranje

Građanke i građani Rijeke: 'Osuđujemo poruke mržnje s grafita kojima je išarana Rijeka'

Foto Rijeka danas
Foto Rijeka danas
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2019. u 17:59 2019-05-17T17:59:00+02:00

Inicijativa Građanke i građani Rijeke reagirala je na tekst novinarke Ljiljane Hlača naslovljen 'Rijeka osvanula išarana grafitima: Uoči hoda za život i Hoda za slobodu ostavili poruke na zidovima', objavljen OVDJE.

Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

"Inicijativa Građanke i građani Rijeke

Novi list
N/p glavne urednice Slavice Bakić

Poštovana gospođo Bakić,
molimo Vas da temeljem Zakona o medijima i elektroničkim medijima objavite naš ispravak odnosno priopćenje vezano uz navode u članku objavljenom na portalu Novog lista, u petak, 17. svibnja 2019. na poveznici koji potpisuje novinarka Ljiljana Hlača.

Novinarka koja potpisuje članak, iz nama posve nejasnih razloga, navodi da su grafiti kojima je danas išaran grad Rijeka upućeni povorci Hoda za život. Budući da se u Rijeci u subotu organizira i Hod za slobodu, čitatelji bi mogli pomisliti da ove poruke dolaze s naše strane što ovim priopćenjem i reakcijom najodlučnije demantiramo i odbacujemo.

rijeka-danas_slika_u_clanku

Osuđujemo uništavanje javne imovine. Osuđujemo poruke mržnje upućene putem navedenih i drugih grafita koji su osvanuli po gradu, a među kojima su i oni ispisani na fasadi Novog lista. Također osuđujemo i izgradnju atmosfere straha u javnom prostoru dan prije oba hoda. Još jednom pozivamo sudionike hodova da se i ove godine mirno i civilizirano okupe te pokažu doraslost demokraciji u kojoj prava i odgovornosti idu ruku pod ruku.

Zahvaljujemo na objavi ispravka.

Ubojice-za-pisacim-strojem-Na-zgradi-Novog-lista-osvanuli-grafiti-puni-mrznje_ca_large

Ispred organizacije Hoda za slobodu:
Inicijativa Građanke i građani Rijeke (Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga Delta, Udruga za pomoć ovisnicima "Vida", Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga Prostor Plus, Kreativni kolektiv Kombinat, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka 'LORI', Udruga Filmaktiv, Udruga LFF, Udruga RiRock te brojni pojedinci i pojedinke)
U Rijeci, 17.5. 2019."

20190517_094703_slika_u_clanku

grafiti1_slika_u_clanku

Rijeka-osvanula-isarana-grafitima-Uoci-hoda-za-zivot-i-Hoda-za-slobodu-ostavili-poruke-na-zidovima_ca_large

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.