Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. studenoga 2019.
Osvrt Ivana Volarića

Komentar ŠTO DALJE? Lakše je presuditi Mamiću nego njegovoj ostavštini

ŠTO DALJE? Lakše je presuditi Mamiću nego njegovoj ostavštini
ŠTO DALJE? Lakše je presuditi Mamiću nego njegovoj ostavštini
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2018. u 10:56 2018-06-07T10:56:00+02:00

Dok god Zdravko Mamić slobodan šeće Hercegovinom i šalje prijeteće poruke preko društvenih mreža, teško je očekivati da će netko u HNS-u smoći hrabrosti i pokrenuti promjene za kojim vapi organizacija

Presuda Zdravku Mamiću i njegovim »ortacima« nedvojbeno je najvažniji događaj u povijesti hrvatskoga nogometa od osamostaljenja, izuzme li se francuski pohod Ćire Blaževića i njegovih odabranika na svjetsku broncu u Francuskoj 1998. godine.

Možda bi u tu kategoriju ušla svojedobna presuda Željku Širiću i Stjepanu Djedoviću, »šefovima« sudačke nogometne organizacije, koji su uhvaćeni s mitom za pošteno suđenje u rukama, da je netko kome je iskreno stalo do dobrobiti hrvatskog nogometa iskoristio taj trenutak za raščišćavanje odnosa unutar krovne nogometne organizacije. Upravo kroz prizmu te epizode, koja suštinski nije donijela apsolutno nikakve pomake, treba gledati i nepravomoćnu presudu Mamiću koja će za početak ostaviti puno veće posljedice na situaciju u prvoligašu iz Maksimira nego u krovnoj organizaciji hrvatskog nogometa, analogno tome i na hrvatski nogomet uopće.

Općepoznata činjenica je da je Zdravko Mamić u posljednjih 15-ak godina izgradio u HNS-u dobro uhodani i strogo kontrolirani sustav koji se proteže od predsjednika Saveza do tajnika županijskih nogometnih središta i koji se u svim kritičnim trenucima oslanjao na političku podršku (HDZ), nerijetko stranke na vlasti. Nije slučajno Davoru Šukeru prošloga prosinca produžen mandat na poziciji predsjednika Saveza nakon što se u završnici »predizborne kampanje« Zdravko Mamić počeo sve češće pojavljivati na novinskim fotografijama s viđenijim članovima HNS-a, a onda se, također »slučajno«, zatekao u prostorijama Saveza dok su trajale sjednice Izvršnoga odbora. Iako Mamić već duže vremena nema formalnu funkciju u HNS-u i nadalje uživa moć koja se temelji na besprijekorno provedenoj dugogodišnjoj kadrovskoj politici i činjenici da u istaknutijim tijelima Saveza praktički ne sjedi nitko tko nije imao izravne koristi od Mamića i njegove politike. Oni koji su se u jednom trenutku pokušavali izmaći kontroli vrlo brzo su vraćeni u unaprijed zadane okvire.

Kada se sve to uzme u obzir, onda je jasno da će biti puno lakše presuditi Mamiću nego njegovoj ostavštini! Dok god Zdravko Mamić slobodan šeće Hercegovinom i šalje prijeteće poruke preko društvenih mreža, teško je očekivati da će netko u HNS-u smoći hrabrosti i pokrenuti promjene za kojim vapi organizacija koja je iznjedrila još jednog člana koji se dokazano ogriješio o zakon. Damir Vrbanović je, naime, izvršni direktor HNS-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.