Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Rikošet Nenada Hlače

Majstori šou-programa

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2018. u 15:51 2018-06-11T15:51:30+02:00

Kao što Kim neće razmontirati nuklearne bojeve glave, tako ni Trump sutra neće ukinuti sankcije Sjevernoj Koreji. Zašto se onda sastaju?

Imaju li Donald Trump i Kim Jong-un dovoljno pregovaračkih kapaciteta da počnu i koliko-toliko uspješno privedu svoj susret? Entuzijazmu prvog čovjeka SAD-a u razgovorima sa svojim kolegama nerijetko ni bon-ton nije bio zapreka u iznošenju originalnih ideja. Svojedobno je prvu damu Francuske Brigitte Macron krajnje nedžentlmenski »pohvalio« da se dobro drži, aludirajući na njene godine, što mu Macron nije zaboravio, te je prošli tjedan na novinarsko pitanje o čemu je razgovarao s Trumpom uoči sastanka G7, odgovorio da su razgovori s Trumpom poput kobasica; »Bolje je ne znati što je unutra.«

No ovaj put Trump se sastaje s partnerom koji mu je dostojan suparnik, barem kad su u pitanju prostote i uvrede na međunarodnoj sceni.

Kada je Trump Sjevernoj Koreji u Ujedinjenim narodima zaprijetio potpunim uništenjem, diktator iz Pjongjanga nije mu ostao dužan.

Kim Jong Un tada je Trumpu odgovorio »biranim riječima« nazvavši predsjednika SAD-a »mentalno poremećenim starkeljom« ustvrdivši da »preplašeno pseto laje sve glasnije.«

– On sasvim sigurno nije političar, nego najobičniji prevarant i gangster, rezimirao je Kim Jong Un.

A sutra će se rukovati i započeti razgovore koje obojica najavljuju kao povijesnu priliku za mir.

Možda Trump počasti sugovornika komplimentom, o primjerice sjajnim i upečatljivim naočalama koje ističu Kimovu markantnu pojavu, ili upita za adresu krojača koji mu šije odijela koja ga čine znatno mršavijim nego što jeste.

Što god da se dogodi Kim Jong Un nema razloga za nervozu. On je već ostvario diplomatski uspjeh, dovevši svoju jadnu i izoliranu zemlju u priliku da razgovara s prvim čovjekom najjače svjetske vojne velesile.

Nuklearni program, koji njegovi prethodnici nisu imali taj je ključni kamen spoticanja o kojem dvojica šefova država moraju razgovarati. A čitavoj svjetskoj javnosti potpuno je jasno da bez nuklearnih bombi Kim Jong Un ne bi mogao razgovarati ni sa zamjenikom tajnika američkog veleposlanstva u Južnoj Koreji, a kamoli s prvim čovjekom SAD-a.

Stoga bi bilo pravo čudo kada bi Sjeverna Koreja pristala na potpunu denuklearizaciju poluotoka i odricanje od razvitka nuklearnih tehnologija. Bez oružja masovnog uništenja Kim Jong Un bio bi samo još jedan od čudaka koji kormilare tragičnim diktaturama u očekivanju dolaska kakvog nervoznog pukovnika koji će mu skinuti glavu i objesiti je o prvu banderu.

S druge strane Donald Trump ima puno za ponuditi režimu čiji narod živi u potpunoj izolaciji i bijedi tako oprečnoj načinu života njihovih sunarodnjaka na bogatom jugu. To su prije svega ekonomske sankcije zbog kojih je ionako jadna sjevernokorejska ekonomija utonula u potpuni kolaps. No kao što Kim neće razmontirati nuklearne bojeve glave, tako ni Trump sutra neće ukinuti sankcije Sjevernoj Koreji.

Zašto se sastaju? Ako se Trump u nešto razumije, onda je to spektakl. Šou biznis je njegov teren, a druženje s Kim Jong Unom u glamuroznom singapurskom hotelu idealna je pozornica za ovaj »reality show«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.