Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 3
Sutra: 11° 11° 3
27. siječnja 2020.
Bodulska barufe

Komentar MLADEN TRINAJSTIĆ Otočni koordinatori ili uhljebi?

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 23. studeni 2018. u 23:07 2018-11-23T23:07:12+01:00

Kod svih koji su pratili saborsku raspravu, ali i opipavali bilo otočana, morala je ostati registrirana njihova sasvim opravdana bojazan da će se upravo taj »otočno-koordinatorski« dio zakonskih novina pretvoriti u još jedan oblik jalovog i beskorisnog uhljebljivanja podobnika

Za netom u Saboru doneseni Zakon o otocima, jedan od onih za koje se slobodno može reći da spada u red strateški važnih zakona, teško je išta drugo reći do li konstatirati da se radi o korektnom zakonskom dokumentu.

Zakon koji je i proteklih dvadesetak godina, kako u svom izvorniku tako i u njegovim kasnije »apdejtanim« varijantama, nedvojbeno bio važnom polugom nastojanja poticanja razvoja naših otoka, zaustavljanja njihove depopulacije i pokušaja okretanja većinom negativnih demografskih trendova na morem okruženim komadićima tla sad je, svojom upravo izglasanom inačicom, dobio sasvim solidnu nadgradnju.

I to unatoč generalnom dojmu otočne javnosti da tim aktom nije uvedena nikakava posebna, a još manje revolucionarna novina. Novim se Zakonom o otocima ne otvaraju nikakvi novi značajniji niti protočniji kanali dotoka novca, niti se istim dokumentom značajnije mijenjaju razmjerno dobri, uhodani te u praksi kroz 20-tak milijardi u otoke već uloženih kuna dokazani programi razvojnog potpomaganja jadranskih otoka.

Ono što novi Zakon uistinu jest novoga donio, osim nastojanja ublažavanja negativnih učinaka indeksacijskog treteiranja otočnih zajednica kao »prerazvijenih«, nominalno je uvođenje pojmova »otočana« i »otočnosti« (kao napokon definiranih obilježja posebnosti tih dijelova naše zemlje i života na njima.

Novina je i uvođenje instituta »otočnih koordinatora«, kao i propisivanje potrebe donošenja niza otočnih strateških razvojnih planova. Iako je dobar dio mogućih učinaka Zakona o otocima u ovom trenutku ostao visjeti u zraku zbog toga što se velik dio konkretnih aktivnosti kojima će se taj dokument pretakati u praksu uređuje podzakonskim aktima (a koji tek trebaju biti doneseni), kod svih koji su pratili saborsku raspravu, ali i opipavali bilo otočana, morala je ostati registrirana njihova sasvim opravdana bojazan da će se upravo taj »otočno-koordinatorski« dio zakonskih novina pretvoriti u još jedan oblik jalovog i beskorisnog uhljebljivanja podobnika.

Za otočne koordinatore koji bi tek trebali biti izabrani i postavljeni na funkcije, osjeti se među onima koji promišljaju o otocima i njihovom boljitku, drži se da će u konačnici postati tek produžetkom velikog i neučinkovitog administrativnog aparata, oni za koje se, osim konstatacije da postoje i primaju plaću, u konačnici baš i neće moći reći što točno rade, ni koji im je posao.

Naravno, to ne bi trebalo biti tako. Za nadati se da i neće, ali već i to što je javna percepcija svake, pa tako i ove nove dužnosti tako negativna i ispunjena skepsom, više no o samom Zakonu, njegovim intencijama i dosezima, govori o boljkama našeg društva.

Strah od nastavka raširene prakse uhljebljivačkog zbrinjavanja »zaslužnog kadra«, onih redom najsposobnijih, najpamentnijih i najtalentiranijih koji, gle vraga, redom stasaju među stranačkim kadrom koji u trenu njihova imenovanja »drma« državom ili nekim njenim područjem opravdan je već i zbog toga što je bezbroj puta dokazan u praksi. Zato i ne čudi da se dobra te potencijalno korisna i učinkovita rješenja i od otočana unaprijed osuđuju, a nerijetko i miniraju.

Očito je da smo svi već počeli takvu praksu smatrati samorazumljivom i neizbježnom. Kao da drugačije postupanje uopće više i nije moguće. A je li – pokazat će vrijeme i naravno, praksa svemoćnih političkih grupacija koje bi sposobne, pametne i okretne, kako na kopnu tako i na otocima, napokon trebale početi tražiti (i nalaziti) i izvan svojih redova. Jer, vjerovali ili ne – takvi postoje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.