Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
23. listopada 2019.
Komentar Nevena Šantića

Hebrangov smjer

foto: O.ALUJEVIĆ, Glas Slavonije
foto: O.ALUJEVIĆ, Glas Slavonije
Autor:
Objavljeno: 14. srpanj 2011. u 12:24 2011-07-14T12:24:16+02:00

Hebrang preko Brodarca liječi svoje frustracije

Kada i Andrija Hebrang ustvrdi da Hrvatska ide pogrešnim putem, onda više nema šale. No, kontekst u kojem je to bivši ministar i dugogodišnji dužnosnik HDZ-a napisao, a riječ je o prigodnom slovu u knjizi žalosti otvorenoj u Saboru nakon smrti Hebrangova suborca i prijatelja Đure Brodarca, kazuje da ipak nije riječ o istim razlozima zbog kojih dobar dio građana također smatra da zemlja ide krivim smjerom. 

Hebrang naime ne smatra da Hrvatska ide pogrešnim putem zato što zaduženost i dalje raste a dug je sve teže vraćati, što bilježimo pad BDP-a ili što gospodarski pokazatelji nikako da bar naznače nadu u bolje sutra. Čovjek koji je u vrhu hrvatske politike posljednjih dvadeset godina zacijelo ne smatra da zemlja ide stranputicom ni zbog, čuli smo jučer, nastavka prakse provincijalnih trikova namještanja poslova koja diskreditira i Vladu i hrvatsku državu u cjelini. 

djuro6x

Mali su se brodari pobunili jer Vlada, za šaku glasova, hoće izmjenom Zakona o javnoj nabavi, koji tek treba stupiti na snagu(!), neposredno dodijeliti posao izgradnje ophodnih brodova za Obalnu stražu splitskom brodogradilištu, izigravajući duh javne nabave, borbu protiv korupcije, Zakon, Europsku komisiju i - zdrav razum. Hebrang nikada ne bi zbog ovakvog skandala izjavio da zemlja ide pogrešnim putem.

Čak bi vjerojatno, da je u Vladi, bio i prvi koji bi ustao u obranu takve odluke, tumačeći nama neznalicama i zlonamjernicima kako je ona u hrvatskom interesu. Pritom nipošto ne lažući nego eventualno samo izbjegavajući govoriti istinu. 

Dakle, kako god da je hrvatska stvarnost sve samo ne ružičasta, Andriji Hebrangu je jedino dovoljno to što je Brodarac kao branitelj i general završio u zatvoru pod optužbom za ratni zločin, i što je naposljetku bolujući od niza teških bolesti umro kao uznik, da bi pljusnuo vlastitu stranku, Ustav i pravni sustav tvrdnjom da zemlja ide u pogrešnom smjeru.

Istina, neshvatljivo je da se teški bolesnik kao Brodarac uopće drži u neprimjerenim zatvorskim uvjetima, za što netko mora snositi barem moralnu odgovornost. Moralo se naći neko drugo rješenje da se završi istražni postupak a da Brodarcu ne bude ugroženo zdravlje. 

Ali, poanta je Hebrangovog posmrtnog slova Brodarcu ta da kao branitelj i junak Domovinskog rata nije ni trebao završiti u zatvoru, parafrazirajući tako onu svojedobnu briljantnu izjavu bivšeg ustavnog suca Milana Vukovića da u obrambnenom ratu ne mogu biti počinjeni zločini. 

Hebrang preko Brodarca liječi svoje frustracije.

Na kraju političke karijere govori ono što je uvijek mislio ali se susprezao izreći da ne ugrozi međunarodne izglede zemlje i rejting HDZ-a. Sada znamo da smo imali sreće. Da je bilo po Hebrangovom, smjer u kojem bi išla Hrvatska ostavio bi je u međunarodnoj izolaciji a, što je najvažnije, ova zemlja ne bi nikada imala šanse krenuti tegobnim demokratskim putem usvajanja i poštivanja temeljnih principa vladavine prava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.