Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Piše Irena Frlan

Komentar EUROPSKA PETICA Otkud je šnicla na vašem tanjuru?

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 22. rujan 2018. u 10:20 2018-09-22T10:20:14+02:00

Pregled EU tjedna naše Irene Frlan Gašparović

ZAGREB Donosimo pregled europskog tjedna iz pera naše kolumnistice Irene Frlan Gašparović.

Bečki odresci i stari problemi

U SALZBURGU SE OVOG TJEDNA večeralo bečke odreske i stare probleme: na neformalnom summitu u tom austrijskom gradu, čelnici zemalja članica EU-a raspravljali su o migracijama i brexitu, temama koje su već godinama na jelovniku EU-a. Od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića doznali smo da želi pojačane snage europske agencije za granice u susjednim zemljama i na prvim vanjskim granicama EU-a - granicama Bugarske i Grčke - ali ne i Hrvatske. Hrvatskoj policiji, tvrdi Plenković, dodatna asistencija Frontexa ne treba. Ne bi, valjda, bilo zgodno da zemlja koja želi u Schengen traži pomoć za čuvanje granice. Migracije i brexit bit će na meniju europskih lidera još neko vrijeme. Valjda krumpiri, koje su im poslužili uz odreske, nisu bili tako vrući kao problemi koje prebacuju sa summita na summit.

Ni mačak Larry ne podupire May

NI MAČAK IZ DOWNING STREETA više ne podupire plan iz Chequersa, ustvrdio je britanski zastupnik Jacob Rees-Mogg za BBC, misleći na prijedlog premijerke Therese May za brexit koji kritiziraju zagovornici tzv. tvrdog brexita, smatrajući da bi taj plan omogućio da se neke odluke važne za Britaniju i dalje donose u Bruxellesu. Premijerka May nadala se da će u Salzburgu dobiti podršku EU-a za svoje prijedloge, ali to se nije dogodilo, što je dodatno otežalo njezinu poziciju kod kuće. Rees-Mogg, jedan od vodećih zagovornika potpunog brexita, tvrdi da "Chequers" - prijedlog koji je dobio ime po premijerkinoj rezidenciji u kojoj je dogovoren - više ne podupire nitko, pa čak ni mačak Larry, službeni kućni ljubimac Downing Streeta.

Kao dva ježa koja se vole

MORAMO BITI OPREZNI, kao dva ježa koja se vole: govoreći o brexitu, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker posegnuo je za slikovitom usporedbom kako bi upozorio da si Europska unija i Velika Britanija, ne budu li u pregovorima oprezno postupale jedna s drugom, mogu nanijeti štetu. "Kad se dva ježa zagrle, mora se paziti da ne dođe do ogrebotina", izjavio je Juncker u razgovoru za austrijski list "Die Presse". Šef Komisije, čini se, želi poručiti da se dvije strane, koje su u braku više od 40 godina, ne bi trebale rastati u svađi i bez dogovora jer u takvom scenariju ni EU niti Britanija ne bi mogle proći bez ozbiljnih "ogrebotina".

Javili se Junckeri poslije Junckera

TKO NAKON JUNCKERA, pitanje je kojim je sve više zaokupljena europska politička javnost. Izbori za Europski parlament relativno su blizu (održat će se u svibnju sljedeće godine), a ring se puni kandidatima željnim da zamijene Jean-Claude Junckera na mjestu predsjednika Europske komisije. Ovoga tjedna dvojica političara najavila su da ulaze u utrku za vodećeg kandidata europskih socijaldemokrata. Potpredsjednik Komisije, Slovak Maroš Šefčovič i bivši austrijski kancelar Christian Kern nadaju se da će upravo oni biti izabrani za tzv. spitzenkandidata. Ako bi europski socijalisti i demokrati pobijedili na predstojećim EU izborima - mada je to veliki ako - njihov bi vodeći kandidat vjerojatno dobio priliku postati Junckerov nasljednik.

Otkrijte svoju hranu, imate na to pravo

A OTKUD JE ODREZAK na vašem tanjuru? Građanska inicijativa "Eat ORIGINal! Unmask your food" uvjerena je da Europljani imaju pravo znati odgovor na takva pitanja. Zato će prikupljati potpise kako bi se na razini Europske unije uvelo obavezno označavanje podrijetla na svim prehrambenim proizvodima. Europska komisija odlučila je službeno registrirati inicijativu koja će od 2. listopada moći prikupljati potpise podrške. U godinu dana potrebno je prikupiti najmanje milijun potpisa iz barem sedam država članica EU-a da bi Komisija uopće razmotrila mogućnost da provede u praksi ono što traži inicijativa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.