Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Brexit, Berlin, Barcelona

Komentar EUROPSKA PETICA IRENE FRLAN: Talijani spremi 'zaratiti' s Bruxellesom

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2018. u 7:37 2018-09-29T07:37:16+02:00

"Pravo Talijana na radna mjesta, na život, na zdravlje ima prednost pred bilo kakvim europskim prijetnjama", poručio je, kako donose talijanski mediji, čelnik Lige Matteo Salvini. 

TALIJANSKA VLADA spremna je za novi okršaj s Bruxellesom: koalicijska vlada Pokreta 5 zvijezda i Lige usuglasila je ovoga tjedna proračun za sljedeću godinu s višim deficitom nego što su to u Bruxellesu priželjkivali. Proračunski manjak od 2,4 posto BDP-a i dalje je u okviru europskih regula, no talijanski problem, na kojeg upozoravaju dužnosnici Europske komisije, leži u visokom javnom dugu koji bi trebalo postupno smanjivati. Zato je Bruxelles preporučio umjerenost u trošenju, ali u Rimu imaju drugačiji pogled na stvari. I, kako se čini, nemaju namjeru ustuknuti: "Pravo Talijana na radna mjesta, na život, na zdravlje ima prednost pred bilo kakvim europskim prijetnjama", poručio je, kako donose talijanski mediji, čelnik Lige Matteo Salvini. Europska administracija zasigurno neće biti zadovoljna talijanskim proračunom. No, pitanje je koliko je, s kaotičnim brexitom koji im i dalje "visi" nad glavom, spremna na otvoreni konflikt s (još) jednom zemljom članicom.

"VISI" I PLAN ZA BREXIT britanske premijerke Therese May i to o tankoj niti. Nakon što prošloga tjedna za njega nije dobila potporu europskih kolega, unutar njezine Konzervativne stranke sve su dublje podjele oko brexita, a kritičari politike britanske premijerke sve su glasniji. Nije isključeno da će joj za izglasavanje dogovora o brexitu u parlamentu trebati i glasovi laburista na koje, kako sada stvari stoje, teško može računati. Ako sporazum u parlamentu ne prođe ili uopće ne bude sporazuma, laburisti će, najavio je njihov čelnik Jeremy Corbyn, tražiti raspisivanje izbora. Ankete pokazuju da se na eventualnim prijevremenim izborima Laburistička stranka ima čemu nadati. Mada, mjerenje raspoloženja javnosti može biti varljivo. Brexit je to najbolje pokazao.

ANGELU MERKEL SNAŠLE su nove političke nevolje: početkom tjedna Merkel je pretrpjela težak udarac kada njezin bliski suradnik Volker Kauder nije izabran za predsjednika kluba CDU-a i CSU-a. Kauder, koji je klub vodio 13 godina, izgubio je u tajnom glasovanju od svog zamjenika Ralpha Brinkhausa. Uoči glasovanja, javljaju europski mediji, Merkel se osobno založila za Kaudera, ali zastupnici nisu uslišali njezinu želju. Šokantni ishod potaknuo je političke i medijske krugove da se zapitaju je li ovo početak kraja duge vladavine moćne njemačke kancelarke.

BIVŠI FRANCUSKI PREMIJER Manuel Valls želi postati gradonačelnik. Barcelone. Valls je rođen u tom gradu, ali je odrastao u Parizu. Francuski premijer bio je od 2014. do kraja 2016. godine, za vrijeme predsjednika Francoisa Hollandea. Nakon premijerske dužnosti pokušao je postati kandidat socijalista za predsjedničke izbore u Francuskoj prošle godine, no to mu nije pošlo za rukom. Trenutno ima zastupnički mandat u francuskoj Narodnoj skupštini. Sad je, očito, političku sreću odlučio okušati (i) u susjednoj Španjolskoj. Izbori su u svibnju 2019. godine.

ZASTUPNICI EUROPSKOG PARLAMENTA nisu dužni objaviti detalje o tome kako troše mjesečnu naknadu koju primaju za troškove ureda, odlučio je, kako je izvijestila Hina, Sud EU-a. Sud je tako dao za pravo Europskom parlamentu koji je skupini istraživačkih novinara odbio dati pristup dokumentaciji o tome kako eurozastupnici troše dodatne mjesečne naknade. Riječ je, prije svega, o tzv. naknadi za opće troškove - paušalnom iznosu kojim se uglavnom nadoknađuju troškovi aktivnosti u izbornim jedinicama zastupnika, recimo troškovi lokalnog ureda u matičnoj državi. Sud u Luxembourgu smatra da bi se objavom tih informacija prekršilo europska pravila o zaštiti osobnih podataka. Uklanjanje osobnih podataka iz dokumentacije predstavljalo bi, pak, "prekomjerno administrativno opterećenje", a i sami podaci, bez imena, ne bi bili od koristi, ocijenio je Sud.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.