Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2
Sutra: 8° 8° 2
27. siječnja 2020.
Kanoćal

kolumna DAMIR CUPAĆ Traženje četnika po Adamićevoj 10

Dinko Beaković / Snimio Ivica TOMIĆ
Dinko Beaković / Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2018. u 20:23 2018-10-22T20:23:37+02:00

Ono što rade Gržac i Beaković u potpunosti je u suprotnosti s onim što radi premijer Plenković ili predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković koji, koliko je nama poznato, nikada nije tražio četnike po Adamićevoj 10

Župana Zlatka Komadinu mogao bi čovjek optužiti za mnoge stvari, jedna od zadnjih u nizu je najava da će pokloniti županijski udio u tvrtki Ekoplus, ali optužiti ga da podržava četništvo ili simpatizere četnika ili velikosrpske ideje, u potpunosti je deplasirano, da ne kažemo suludo.

A upravo to pokušavaju na zadnje dvije presice županijskoga HDZ-a napraviti županijski vijećnici te stranke Dinko Beaković i Lovorko Gržac.

Na prvoj konferenciji za novinare Gržac i Beaković su na Jadranskom trgu upriličili suočavanje javnosti sa sumnjivim izjavama dožupana Petra Mamule koji je izjavio da je Gomirje najzapadnije srpsko mjesto i još je ispred Republike Hrvatske dožupan Mamula izgovorio poštapalicu »ajmo reći«, pa je njegova izjava glasila otprilike ovako – pričao je nešto, a onda zaključio: »Ajmo reći, Republika Hrvatska«.

To je HDZ-ovog vijećnika toliko skandaliziralo da je postavio pitanje na Županijskoj skupštini u vezi spornih izjava, a dožupan Mamula je tvrdio da to nije istina i tu je pogriješio jer ga je Gržac suočio s tonskim zapisom.

Poslije se Mamula ispričao, ali Gržcu to nije bilo dosta pa je uslijedio drugi dio traženja četnika i simpatizera četnika. Gržac je egzaltirano ponovio teze o krajnje sumnjivom Mamulinom ponašanju, poručio da on ne prihvaća dožupanovu ispriku i zatražio njegovu ostavku. I onda je pušten video na kojemu se mogla vidjeti atmosfera sa seljačkog dijela derneka na Festivalu truba u Guči. Ali dožupana Mamule nije bilo u tom videoisječku.

Gržac je u pravu kada je konstatirao da Županija treba odgovoriti kojim povodom je županijsko izaslanstvo išlo na taj događaj s obzirom na to da je sve plaćeno novcem građana. Ali dva županijska vijećnika cijelu su priču stavila u puno maligniji kontekst od suludog i neracionalnog trošenja novca poreznih obveznika. Kontekst je bio takav da se cijelo vrijeme impliciralo da je dožupan u najmanju ruku simpatizer velikosrpske ideje i četništva.

No ni Gržac ni Beaković nisu htjeli odgovoriti na jednostavno pitanje misle li oni da je Mamula četnik. Nisu htjeli odgovoriti ni na pitanje kako komentiraju činjenicu da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozvala u službeni posjet srbijanskoga predsjednika Aleksandra Vučića koji se svojevremeno deklarirao kao četnik. Ali to im nije smetalo da zatraže neopozivu Mamulinu ostavku jer je on, kao što je ocijenio Beaković, »osramotio Hrvatsku«.

Cijela ova priča trebala bi dobiti i treći nastavak u kojem se treba, valjda, iznijeti krunski dokaz da je Mamula osramotio Hrvatsku kao podržavatelj velikosrpskih nastojanja i simpatizer četničkih obilježja.

U društvu koje je još uvijek opterećeno traumama izazvanim ratom i kada se na srpsku nacionalnu manjinu gleda s nepovjerenjem, odgovorna politika ne optužuje bez dokaza nikoga, a kamoli dožupana izravno, a župana neizravno, kao simpatizere četničkog pokreta.

Takve optužbe u boljoj varijanti mogu završiti bacanjem ostataka hrane na dožupana. Najjača oporbena stranka na razini Primorsko-goranske županije trebala bi biti toga i te kako svjesna, a ne se ponašati kao da je riječ o nekoj marginalnoj ekstremno desnoj opciji kojoj je ponestalo Frljića pa se uhvatila Mamule.

Ono što rade Gržac i Beaković u potpunosti je u suprotnosti s onim što radi premijer Plenković ili predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković koji, koliko je nama poznato, nikada nije tražio četnike po Adamićevoj 10.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.