Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
23. siječnja 2020.
Kanoćal

kolumna DAMIR CUPAĆ Prometej u pogrebnoj koloni demokracije

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. listopad 2018. u 19:06 2018-10-26T19:06:00+02:00

Akteri su u potpunosti posvađani, iako su se nekada naslikavali kao Srednji blok koji će nakon mračnoga razdoblja samovolje i diktature Vojka Obersnela poput Prometeja donijeti demokratsko svjetlo i rasvijetliti grad na Rječini

U svibnju prošle godine u Rijeci je vladala demokratska euforija jer je SDP s koalicijskim partnerima izgubio u Gradskom vijeću. Sada svjedočimo o pogrebu gradskoga parlamenta, a na čelu pogrebne kolone su oni koji su otvarali šampanjac. I sve se to događalo u trenutku kada je riječkim ulicama defilirala još jedna tužna povorka. Povorka izmučenih radnika »3. maja« koji ne znaju što im sutra donosi.

Dakle, nakon tog povijesnog demokratskog dana, dogodila se potpuna blokada Gradskoga vijeća. A akteri su u potpunosti posvađani, iako su se nekada naslikavali kao Srednji blok koji će nakon mračnoga razdoblja samovolje i diktature Vojka Obersnela poput Prometeja donijeti demokratsko svjetlo i rasvijetliti grad na Rječini.

Usta su im bila puna demokracije, a razišli su se kao rakova djeca dokazavši da i demokratska revolucija može pojesti svoju djecu. Cijela ova agonija mogla se okončati krajem prošle godine, ali za to nije bilo političke volje. Takozvani Srednji blok lijepo je trebao neprihvatiti predloženi proračun Vojka Obersnela i pokrenuli bi se mehanizmi za odluku Vlade o raspuštanju Gradskoga Vijeća.

Ali ne, tada su se smislili amandmani kao alibi da do izbora ipak ne dođe. A jedini razlog za takvu alibi politiku može se utvrditi u činjenici da je na čelu Gradskoga vijeća bio Tihomir Čordašev iz Akcije mladih. Problemi su počeli kada je on smijenjen, odnosno kada je HNS izašao iz Srednjeg bloka i priklonio se SDP-ovoj koaliciji.

No, unatoč činjenici što je neizbornom parlamentarizacijom članica HNS-a postala Morana Jokić koja je u Gradsko vijeće ušla s liste Hrvoja Burića, nije bilo dovoljno glasova koji su mogli jamčiti normalno funkcioniranje. Činilo se da bi kvorum mogli omogućiti nezavisni Marinko Koljanin i vijećnici Liste za Rijeku, ali oni su odlučili nakon prihvaćanja odluke o raspisivanju izbora za mjesne odbore napustiti vijećnicu pa je tako onemogućen daljnji rad.

Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori. Karte su se toliko ispremiješale, taštine su toliko eksplodirale da se ništa konstruktivno više ne može očekivati od ovog sastava Gradskoga vijeća. Kao pobjednici iz ove priče izlaze samo oni vijećnici koji nisu podržali proračun Vojka Obersnela, a to su prije svega Hrvoje Burić i HDZ. Svi ostali koji sebe nazivaju oporbom su gubitnici jer su ispali neozbiljni kalkulanti.

Oni za političku trgovinu optužuju danas Listu za Rijeku koja da se prodala zbog postavljanja višejezničnih natpisa na riječke ulice i impliciraju da je čelni čovjek te stranke uhljebljen. No, nitko ni jedan dokaz za to nije dao, kao što nitko ne može objasniti kako je moguće da su ljudi koji danas zazivaju izbore, prije godinu dana dignuli ruku za prijedlog proračuna mrskoga gradonačelnika Vojka Obersnela.

Hrvoje Burić mjesecima zaziva nove izbore. Danas je ustvrdio da je Gradski parlament nefunkcionalan i da je cijela atmosfera mučna. I u pravu je. Nema tome tako davno da su mu pripadnici takozvanog Srednjega bloka posprdno uručivali majicu kao podržavatelju Obersnelovih odluka. U cijelom tom političkom karuselu teško se više ikome snaći i sve što pridonese tome da se taj licemjerni i destruktivni vrtuljak zaustavi, bit će jedini dobitak za građane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.