Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Kanoćal Damira Cupaća

DAMIR CUPAĆ Duh olimpizma u riječkoj politici - svi su pobjednici

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2018. u 19:01 2018-12-14T19:01:59+01:00

Iza te političke magle koju puštaju politički egomanijaci ne stoji ništa drugo nego nedostatak samokritike koja bi trebala biti sastavni dio bavljenja politikom.

Na riječkoj političkoj sceni zavladao je duh olimpizma, a otac modernih Olimpijskih igara Pierre de Coubertin bio bi ponosan na sve političke stranke koje su sudjelovale na mjesnim izborima. Ponosan zbog toga što su se svi proglasili izbornim pobjednicima. I nitko nije nimalo tužan izbornim rezultatom. U redu, svi su tužni zbog toga što je biračko pravo iskoristilo manje od 10 posto građana Rijeke.

Iako gotovo ni jedna politička stranka nije imala izbornu kampanju kojom bi se potrudila motivirati birače da izađu na izbore. Mala izlaznost ide na ruku velikim strankama, prije svega HDZ-u, zbog jake stranačke infrastrukture. Ali i SDP-u koji je sve izborne jedinice pokrio koalicijskim kandidacijskim listama.

Uvertira u mjesne izbore bio je kaos u Gradskom vijeću, kaos pronalaženja većine, odnosno oporbe, bojkotiranje kvoruma na nekoliko sjednica zaredom te zazivanje prijevremenih lokalnih izbora. Da nije bilo vijećnika Liste za Rijeku koji su ostali na Korzu 16 kako bi Gradsko vijeće raspisalo izbore, ne bi se ni mogla postaviti scena za samohvalu jer se oni ne bi ni održali.

A nakon što je izborno povjerenstvo objavilo rezultate, nizale su se konferencije za novinare na kojima su se svi politički akteri hvalili izvrsnim izbornim rezultatom. Tome treba dodati i panegirike koje su ispisivali veliki političke vođe sami sebi na društvenim mrežama. Ukratko, pobjednici mjesnih izbora su HDZ, SDP, HNS, PGS, Akcija mladih, Hrvoje Burić, Lista za Rijeku, Živi zid, nezavisne liste...

Iza te političke magle koju puštaju politički egomanijaci ne stoji ništa drugo nego nedostatak samokritike koja bi trebala biti sastavni dio bavljenja politikom. A samokritike nema jer bi onda netko morao priznati da ne radi kako treba pa bi onda, sačuvajnasbože, bio izložen propitivanju.

Prije godinu i pol dana nakon proglašenja rezultata lokalnih izbora slavila se pobjeda demokracije zbog toga što je SDP-ova koalicija napokon izgubila većinu u gradskom parlamentu, što je značilo da je neophodna kohabitacija riječkoga gradonačelnika s predstavničkim tijelom. Kohabitacija i praznik demokracije umrli su prije godinu dana kada je prošao Obersnelov prijedlog proračuna i sva zazivanja izbora nakon toga su mlaćenje prazne slame i puštanje dimnih zavjesa. Posljedica te političke odluke je i prelazak HNS-a na SDP-ovu stranu, smjena Tihomira Čordaševa i uvjetna podrška Liste za Rijeku gradonačelniku Vojku Obersnelu.

A što je pokazala anketa na uzorku od manje od 10 posto birača kada je riječ o snazi riječkih političkih stranaka nakon godinu i pol dana demokracije i kohabitacije.

HDZ je pojedinačno najjača stranka, i dalje imaju najjaču stranačku infrastrukturu, ali u odnosu na izborni rezultat od prije četiri godine, ovaj su put podbacili. Naime, HDZ je u četiri godine izgubio desetak mandata. SDP nije doživio politički slom kao što su najavljivale ankete. Dapače, u koaliciji s već starim političkim partnerima među koje se ovaj put uvrstio sve donedavno oporbeni HNS, i to žestoko oporbeni, osvojio je 78 mandata. No, izborni pobjednici su i Akcija mladih koja je osvojila pet mandata od 176 (prije četiri godine je bila u koaliciji s PGS-om i Listom za Rijeku), Lista za Rijeku s deset mandata te Most i Bura s po devet mandata.

Izborni pobjednik je i Živi zid s dva mandata. Nezavisni kandidati su osvojili 11 mandata pa su i oni izborni pobjednici. Duh olimpizma. Praznik demokracije i političkog drugarstva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.