Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
PRETIS LONAC

kolumna BOJANA MRVOŠ PAVIĆ Koliki smo luzeri svi mi, potrošači

BOJANA MRVOŠ PAVIĆ Koliki smo luzeri svi mi, potrošači
BOJANA MRVOŠ PAVIĆ Koliki smo luzeri svi mi, potrošači
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2018. u 19:33 2018-10-15T19:33:50+02:00

Idemo ispočetka, da vidimo koliko se u Hrvatskoj poštuje zdrav razum, odnosno koliki smo luzeri svi mi, potrošači. Prvo su, dakle, u svibnju 2013. godine, predstavnici Ministarstva gospodarstva kao zakonodavca, HEP-Toplinarstva kao najvećeg distributera topline i Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), kao regulatora tržišta – boravili u Danskoj o trošku tvrtke koja proizvodi ventile za razdiobu topline, koji se od obaveze ugradnje razdjelnika ugrađuju u Hrvatskoj. Kako je našem listu bilo odgovoreno iz HERA-e, danska je tvrtka, u maniri dobrog domaćina, odlučila pokriti troškove smještaja hrvatskih predstavnika. To, kazali su, nije praksa koju HERA pozdravlja ili provodi, »ali je može prihvatiti u iznimnim slučajevima, kad bi odbijanje prelazilo granicu pristojnosti«.

Dva mjeseca nakon toga, Ministarstvo gospodarstva, u čijoj je nadležnosti tada bila i energetika, donosi Zakon o tržištu toplinske energije, kojim propisuje obaveznu ugradnju razdjelnika najkasnije do kraja 2016., makar europska direktiva, koja nam nalaže mjerenje stvarne potrošnje topline, kaže da svaka država članica prethodno mora ispitati jesu li joj kalorimetri, kao prava brojila potrošnje, isplativi, jednako tako i razdjelnici, kao jeftinija alternativa, koji brojila niti nisu.

Takva studija nije provedena, i narod je, pod prijetnjom kazni do 50.000 kuna, u velikom broju razdjelnike ugradio. U Ministarstvo energetike stigao je Most, Ekonomskom institutu dao da napravi studiju ekonomske isplativosti, koja je pokazala kako razdjelnici – nisu isplativi te je na njihovu daljnju ugradnju stavljen neslužbeni moratorij. Sada HDZ-ovo Ministarstvo energetike vraća obavezu ugradnje razdjelnika, napominjući kako je u studiji Ekonomskog instituta »izračunat povrat investicije na trošak svih elemenata investicije«. Stanimo. Udahnimo. Ekonomska studija je, dakle, izračunala povrat investicije na sve uloženo, i to nije dobro? Hm.

Ali iako to ne valja, valja im dio studije koji kaže da su razdjelnici u gradovima s visokom cijenom grijanja, Rijeci na primjer, omogućili uštede. Prvo, studija kaže da je dvojbeno jesu li uštede ostvarene zbog učinkovitosti razdjelnika ili zato što su građani zavrtali radijatore. Drugo, u Ministarstvu zaboravljaju kazati i to da, ali taj dio studije valjda ne valja, na 80 posto tržišta centralnog grijanja – u Zagrebu, Osijeku i Sisku – ušteda nema. Ali tamo su manji računi za grijanje, pa će valjda razdjelnici i na tom, najvećem dijelu kolača, dobiti smisao ako grijanje značajnije poskupi.

Kazne za neugradnju razdjelnika, najnovije su informacije, bit će izbačene iz zakona, ali će zato biti uvedena, pazi sad, »naknada za energetsku učinkovitost«. Dakle, kad zakon u Saboru prođe, očišćen od drakonskih kazni, nekakvim pravilnikom se nakon toga mogu propisati nove, pa i drakonskije naknade za »energetsku neučinkovitost« onima koji razdjelnike ne ugrade, ili ih ne žele koristiti. Sjajno.

Ali to nije sve! Fiksni troškovi za razdjelnike ubuduće će se naplaćivati iz pričuve zgrade, a kako je fiksnih troškova u toplotnom udaru, pardon računu za grijanje podosta, to znači da će oni koji uredno plaćaju pričuvu, osim što plaćaju popravke i ostalo, sad plaćati i pola grijanja onima koji račune za pričuvu bacaju u koš! Imate li u zgradi susjeda koji, miran k'o beba, deset godina nije platio ni kune pričuve, vozi se taksijem i dnevno slisti kutiju cigareta i par boca piva, a znam takve slučajeve, sad ćete mu plaćati i dio računa za grijanje. Kec na desetku za susjeda-genijalca, koji, što bi rekli Purgeri, zna kak' se šika.

HEP će o svom trošku svima ugraditi pametna brojila za struju, distributeri plina će, jednako tako, svojim potrošačima, kad i to dođe na red, o svom trošku ugraditi pametna plinska brojila. I za jedna i druga pametna brojila stvarne potrošnje HERA će kao regulator napraviti analize, jer joj je to zadaća. Za razdjelnike analize nije bilo, sami ih potrošači plaćaju, a izgovor može biti vrlo jednostavan – razdjelnici nisu brojila, a pogotovo ne pametna brojila. Samo ih se pametno gura naprijed. Svojevremeno je iz Ministarstva gospodarstva, kuće iz koje su razdjelnici izašli, poručeno kako se mora poticati domaće tržište razdjelnicima. Koji su uvozna oprema. Koliko je još narodnog »luzeraja« potrebno da vuk bude sit? Jer ovce plaćaju, pa tako i studije isplativosti, koje se nekome očito nisu isplatile. »S obzirom na to da većina razdjelnika, prema izračunu, u periodu od deset godina, i uz uštede energije neće povratiti početnu investiciju u opremu, zaključak je da su razdjelnici topline ekonomski neisplativi«, kaže Ekonomski institut. Ali vuk će sad, osim blesavih ovaca, pojesti i magare.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.