Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Zašto ne štedimo na Afganistanu?

Hrvatski vojnici u Afganistanu / Foto Arhiv NL
Hrvatski vojnici u Afganistanu / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2012. u 12:17 2012-10-12T12:17:00+02:00

 Hrvatski vojnici već punih deset godina sudjeluju u operaciji pod Hindukušem, što nas godišnje košta skoro 380 milijuna kuna, a kada se to pomnoži s brojem godina, dolazimo do šokantnog podatka da je Hrvatska za izgubljeni rat u Afganistanu »spržila« cijeli jedan godišnji obrambeni proračun! Ili, recimo, jednu eskadrilu borbenih zrakoplova! 

Uložite u znanost i razvoj, a ne u vojsku i oružje! Tako glasi jednostavna i pametna preporuka fizičara Vuke Brigljevića, koji je nedavno bio među nekolicinom hrvatskih znanstvenika koji su sudjelovali u otkrivanju Božje čestice u švicarskom CERN-u. Međutim, za Brigljevićev apel hrvatska je politička vrhuška gluha. U Hrvatskoj se na vlasti izmjenjuju dvije garniture koje su Hrvatsku uvukle u američke imperijalne ratove, poput rata u Afganistanu, koji nema nikakve veze s hrvatskim nacionalnim interesima, iako Hrvatska za njega plaća iznimno visoku cijenu. 

  Hrvatski vojnici već punih deset godina sudjeluju u operaciji pod Hindukušem, što nas godišnje košta skoro 380 milijuna kuna, a kada se to pomnoži s brojem godina, dolazimo do šokantnog podatka da je Hrvatska za izgubljeni rat u Afganistanu »spržila« cijeli jedan godišnji obrambeni proračun! Ili, recimo, jednu eskadrilu borbenih zrakoplova! 

  U ukupne troškove afganistanske farse valja ubrojiti skupe i preplaćene oklopnjake finske Patrije, kupljene samo zbog NATO-a i Afganistana. Oklopnjake smo, s oružjem, platili oko 200 milijuna eura, i to najvjerojatnije uz vrtoglave potkupnine, koje su odnedavno predmetom istrage finskih istražitelja. 

 Finci su svoje oklopnjake prodali i Slovencima, također uz mito, no Ljubljana je upravo ovih dana s finskom kompanijom postigla dogovor o raskidanju ugovora teškog astronomskih 278 milijuna eura. Izgovor je bila kriza, iako su Finci najvjerojatnije popustili zbog sudskog procesa koji se zbog nezakonite prodaje oklopnjaka vodi pred slovenskim sudom. Hrvatska, u to se možemo kladiti, niti ne pomišlja na raskidanje nepovoljnog ugovora, koji je u međuvremenu postao i izniman financijski teret za državu. 

  Nijedna vladajuća vrhuška, ni SDP-ova ni HDZ-ova, nije dovela u pitanje troškove koji proizlaze iz našeg članstva u NATO-u, niti će prigovoriti zbog njihova povećavanja. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja nema izlaznu strategiju u Afganistanu. Jer sada smo u savezu, i savez misli umjesto nas! No je li se taj ne baš mali novac, naročito u vrijeme krize – kada se nemilice štedi na račun obrazovanja, zdravstva i kulture – mogao bolje iskoristiti? 

 Kada smo ulazili u NATO naši su nam političari obećali da je to jeftinija i nesumnjivo efikasnija opcija od neutralnosti. Međutim, je li doista tako? Neutralne zemlje, poput Švicarske i Švedske, izdvajaju za vojsku puno manje od Hrvatske, 0,8 i 1,2 posto, a Irska samo 0,6 posto, dok Hrvatska iz svog BDP-a za obranu izdvaja čak 1,5 posto. A da nije uvijek problem ni u samom članstvu u NATO-u, nego isključivo u nesposobnosti naših političara da razmišljaju svojom glavom, svjedoči podatak da čak i mnoge članice NATO-a za vojsku izdvajaju manje od Hrvatske, recimo Mađarska, Španjolska, Češka, Danska, Belgija... 

  Vlada Zorana Milanovića hrabra je i odlučna kada treba udariti po običnim građanima, srednjem sloju i sirotinji, no nikad se neće usuditi zarezati u interese svojih moćnih »strateških saveznika«. I njihovih ratova. Dok god hrvatski vojnici sudjeluju u besmislenoj i nezakonitoj misiji u Afganistanu – koja se u međuvremenu pretvorila u krvavu bitku za američka vojna uporišta u središnjoj Aziji – hrvatska vrhuška nema moralno pravo smanjivati plaće učiteljima i profesorima, zamrzavati mirovine i uništavati socijalnu državu. Jer Hrvatska napokon mora poslušati dr. Brigljevića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.