Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. veljače 2020.
Komentar Denis Romca

kolumna Trump ima novog prijatelja, diktatora Kima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2018. u 14:07 2018-06-13T14:07:48+02:00

Trump je pak dobio novog najboljeg prijatelja, sjevernokorejskog diktatora, koji je još jučer bio najveće zlo. U Trumpovom svijetu novo je zlo kanadski premijer Justinu Trudeau, koji po Trumpu ima posebno mjesto u paklu. Svoje stare saveznike iz G6 Trump je zamijenio za Kima

Čini se da se dogodilo točno ono čega su se mnogi pribojavali. »Povijesni« susret Donalda Trumpa i Kim Jong-una u Singapuru bio je povijesni, ali isključivo na simboličkoj razini.

Trump je kao šoumen i reality zvijezda odlično iskoristio pompu i globalnu pozornost, iako uopće nije jasno što je dobio zauzvrat.

Jer ako je Trump otputovao u Singapur kako bi osigurao bezuvjetno nuklearno razoružanje sjevernokorejskog režima, onda je jasno da je taj cilj ostao neispunjen. Niti je jasno što Kim mora poduzeti u tom pravcu, niti je to precizirano u izjavi što ju je Trump s Kimom potpisao u Singapuru. Svijet i dalje čeka odgovor na pitanje što će se dogoditi s Kimovim nuklearnim glavama, hoće li one biti uništene i kada će se to dogoditi?

To pak znači da glavni američki cilj nije ostvaren. Uopće nije jasno kada će se Kim odreći nuklearnog oružja. A to onda podrazumijeva i da drugi najvažniji cilj američke strane – smanjenje prijetnje saveznicima Japanu i Južnoj Koreji – zapravo ostaje neispunjen.

Upravo zbog toga su Trumpa prije odlaska u Singapur pokušavali uvjeriti kako takav sastanak iziskuje temeljite pripreme. Prije nego što je Trumpov prethodnik Richard Nixon otišao na povijesni susret s kineskim vođom Mao Ce-tungom, temeljito se pripremio za taj susret i imao je jasnu viziju o tome što želi postići. Povjesničari spominju žuti notes u kojem je Nixon zabilježio glavne ciljeve svojih razgovora s kineskim vođom. Arogantni Trump, međutim, tvrdi da će već u prvoj minuti znati koliko je Kim iskren.

Dok se u Singapuru, barem s američkog stajališta, nije dogodilo ništa spektakularno,  s Kimove strane stvar izgleda puno bolje. Njegov temeljni cilj je ostvaren. On je u Singapuru nastupio kao ravnopravan sugovornik čelniku najmoćnije sile svijeta, što je za sve dosadašnje američke administracije bilo nezamislivo.

Nijedan američki predsjednik dosad se nije susreo sa sjevernokorejskim diktatorima, bez obzira je li se radilo o Kimu, njegovu ocu Kim Jong-ilu ili djedu Kim Il-sungu, koji je najprije ratovao protiv Japana koji je u Drugom svjetskom ratu okupirao njegovu zemlju, a potom i protiv Amerikanaca početkom pedesetih.

Upravo je Kim Il-sung uspostavio totalitarni režim, koji su njegov sin i unuk nadogradili vlastitim kultom ličnosti. Taj je režim inzistirao na nuklearnom oružju videći u njemu jamstvo svog opstanka, a sada, nakon Singapura, nuklearni status Sjeverne Koreje, kolikogod to bilo paradoksalno, dobio je međunarodni legitimitet.

Jer dovodi li singapurski dogovor u pitanje status Sjeverne Koreje kao nuklearne sile? Spominje li se uopće u jučerašnjem dogovoru transformacija brutalnog nedemokratskog režima u Pjongjangu, koji je stvorio gulage?

Je li uspostavljen bilo kakav mehanizam koji bi vodio u redukciju masovnog kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji? Ništa od toga nije se dogodilo u Singapuru. Kim je dobio puno više od Trumpa, premda je hvalisavi Trump, što smo od njega toliko puta čuli, »genijalan pregovarač«.

Trump je pak dobio novog najboljeg prijatelja, sjevernokorejskog diktatora, koji je još jučer bio najveće zlo. U Trumpovom svijetu novo je zlo kanadski premijer Justinu Trudeau, koji po Trumpu ima posebno mjesto u paklu. Svoje stare saveznike iz G6 Trump je zamijenio za Kima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.