Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Komentar Denisa Romca

kolumna Svađa koja šteti Hrvatskoj

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. lipanj 2018. u 17:47 2018-06-15T17:47:32+02:00

Ovaj sukob Pantovčaka i Banskih dvora nema puno veze s ovlastima, nego se ponajprije radi o sukobu ambicija. Ovaj je sukob u prvom redu odraz nezadovoljstva predsjednice zato što nije uključena u pripreme hrvatskog predsjedanja. Ona želi ostaviti pečat na hrvatsko predsjedanje Unijom i nametnuti ona pitanja koja smatra važnim, poput migracija i sigurnosti, ne želeći propustiti priliku ostati upisana u povijest kao prva koja je u ime Hrvatske predsjedala Unijom. Riječ je o prevažnoj stvari da bi je političarka njezinih ambicija tek tako propustila

Izjava Kolinde Grabar-Kitarović prema kojoj ne želi u cijelosti prepustiti premijeru Plenkoviću predsjedanje Europskom unijom implicira nekoliko važnih stvari. Ponajprije, predsjednica time poručuje kako će u prvoj polovici 2020., kada Hrvatska preuzima europsko predsjedništvo, ona i dalje biti na Pantovčaku, što znači da će osvojiti još jedan predsjednički mandat.

Druga je mogućnost da predsjednica računa da će ona tada biti na čelu Vlade i HDZ-a, a svakako ne bismo trebali isključiti ni takvu mogućnost.

Kada je pak riječ o formalnim ovlastima za predstavljanje Hrvatske u Europskom vijeću, šefica države načelno je u pravu. Ustav doista propisuje da Hrvatsku u Europskom vijeću zastupaju premijer i predsjednica, ali – što se često zanemaruje – sukladno njihovim ustavnim ovlastima.

Zato je logično da premijer zastupa Hrvatsku u Bruxellesu, s obzirom na to da su izvršne ovlasti u rukama Banskih dvora, a ne Pantovčaka.

Hrvatska ima i zakon o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima, koji zadužuje premijera za izvješćivanje Sabora o aktivnostima Vlade u europskim institucijama, dok se predsjednica države u tom zakonu uopće ne spominje, što je opet u skladu s njihovim stvarnim ovlastima. Taj je zakon na snazi, što predsjednicu praktično onemogućava da sudjeluje u radu Europskog vijeća.

No ovaj sukob Pantovčaka i Banskih dvora nema puno veze s ovlastima, nego se ponajprije radi o sukobu ambicija. Ovaj je sukob u prvom redu odraz nezadovoljstva predsjednice zato što nije uključena u pripreme hrvatskog predsjedanja. Ona želi ostaviti pečat na hrvatsko predsjedanje Unijom i nametnuti ona pitanja koja smatra važnim, poput migracija i sigurnosti, ne želeći propustiti priliku ostati upisana u povijest kao prva koja je u ime Hrvatske predsjedala Unijom. Riječ je o prevažnoj stvari da bi je političarka njezinih ambicija tek tako propustila.

Drugi je razlog ovog sukoba želja Kolinde Grabar-Kitarović da prkosi Plenkoviću. Pa i kada je riječ o slobodi kretanja u EU-u, što šefica države smatra jednom od najvećih mana našeg članstva u EU-u, važno je shvatiti da predsjednica i premijer i o tome imaju posve oprečne stavove.

Plenković je još kao europarlamentarac 2015. pozivao na ukidanje ograničenja slobode kretanja za radnike iz Hrvatske, uvjeravajući da se ova »temeljna sloboda« može početi ostvarivati bez opasnosti za ekonomske interese ostalih država članica. I kao premijer, unatoč iseljavanju, Plenković ni u jednom trenutku nije dovodio u pitanje slobodu kretanja kao jednu od temeljnih vrijednosti EU, što predsjednica čini s nevjerojatnom lakoćom.

I tu je Kolinda Grabar-Kitarović na istoj liniji s, primjerice, novim valom europske populističke antiimigrantske desnice u Austriji, Italiji, Njemačkoj – ponovno osovina Berlin – Beč – Rim? – što predsjednicu  ponovno udaljava od premijera, koji za sebe voli reći da je »cijepljen od populizma«.

Očito je da Hrvatska ima najmanje dvije vanjske politike i da vanjska politika predsjednice države nije u suglasju s politikom premijera Plenkovića. Ponovno se potvrđuje da njih dvoje, koji su stasali u sličnom okružju, imaju i slične ambicije, što ih gotovo automatski dovodi u konflikt. Šteta je samo što će njihova svađa oko predsjedanja Unijom naškoditi tom velikom projektu, koji je i velika prilika za Hrvatsku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.