Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Slovenski poučak

foto: D.ROMAC
foto: D.ROMAC
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2011. u 14:19 2011-06-13T14:19:23+02:00

Čovjek koji je na više od godinu dana odgodio ulazak Hrvatske u EU, danas se samopromovira u sponzora hrvatskog ulaska u EU – ali samo zahvaljujući površnosti svoje »drage prijateljice« Jadranke Kosor!

Da ulazak u Europsku uniju sam po sebi ne jamči izbavljenje iz svih naših nevolja i slabosti, zorno potvrđuje slučaj susjedne Slovenije. Ta je zemlja punopravnom članicom EU postala prije punih sedam godina, da bi se danas zatekla u najvećoj krizi od osamostaljenja. I nije samo riječ o političkoj krizi ili krizi vlade Boruta Pahora.

Dva desetljeća od osamostaljenja Slovenija je suočena sa sistemskom krizom: stara politička, razvojna i strateška paradigma je potrošena, a slovenska politička i intelektualna elita nije osmislila novu. 
   Teška gospodarska kriza tu je strukturnu krizu slovenskog modela samo razotkrila. Zemlja koja je nekoć slovila za najboljeg europskog učenika, danas je izgubila dah.

Najuspješnija tranzicijska država postaje propala tranzicijska država. Slovenija koja je oduševljavala Europu svojom reformskim potencijalom, služeći kao uzor drugim nacijama, danas se gubi u tranzicijskom labirintu. Jer upravo je Slovenija prva od svih novih članica EU uvela euro, a prije nekoliko godina Slovenija je bila prva nova članica koja je na šest mjeseci predsjedala rotirajućim predsjedništvom EU! 

Putem Portugala i Grčke

Prije nekoliko godina Slovenija je mogla razmišljati kako će u kratko vrijeme dostići najrazvijenije zapadne države, no danas se razlika između Slovenije i najrazvijenijih zemalja ponovno povećava, a ne smanjuje. Zbog odbijanja mirovinske reforme Sloveniji prijeti sudbina Portugala i Grčke.

No nije problem samo u činjenici da Slovenci ne žele raditi do 65. godine! Posrijedi je nemoć Slovenije da provede bilo koju sistemsku reformu, pa tako ni mirovinsku. Dok se Europa i svijet dramatično mijenjaju, reformski potencijal Slovenije neočekivano je presahnuo. Zemlja koja je devedesetih točno znala kamo ide, danas posrće. 

 Slovensko zaostajanje simbolizira upravo Borut Pahor i njegova vlada, premda se nikako ne može reći da je sva krivica samo na njemu, iako je on zasigurno najodgovorniji. Pahor je olako prokockao šansu koju je dobio na izborima prije tri godine, kompromitirajući izglede lijeve opcije na sljedećim izborima, a možda i na onima poslije njih.

No istina je i to da Pahor nije imao sreću kakvu je recimo imala Angela Merkel. Njezin prethodnik Gerhard Schröder usprkos žestokom protivljenju ostavio joj je u nasljeđe reformirano tržište radne snage, kao i još neke važne reforme, što je danas umnogome olakšalo posao Merkelovoj i omogućilo ponovni uspon Njemačke koji ostavlja bez daha. 

Umjesto provedenih reformi, vlada Janeza Janše Pahoru je ostavila pustoš: tajkunizaciju slovenske privrede. No posvađana unutar sebe Pahorova koalicijska vlada brzo je izgubila zamah. Pahor nije uspio mobilizirati Sloveniju, niti su ga Slovenci shvatili ozbiljno. Nakon neponovljivog Janeza Drnovšeka i autoritarnog Janeza Janše, Pahor je zablistao vlastitom površnošću i nekompetentnošću, nižući skandale i neuspjehe na unutarnjem planu.

Diplomatski rat

Iako se na prvi pogled može učiniti da je »rješavanje« problema s Hrvatskom Pahorov jedini uspjeh, upravo s Hrvatskom započeo je Pahorov put nizbrdo. Jer u trenutku kada se »socijaldemokrat« Pahor odlučio na politički riskantnu blokadu hrvatskih pregovora zbog bilateralnog graničnog spora, stavivši tako tradicionalno nacionalističku temu na vrh svoje agende, Pahor se zapravo odlučio na besmisleno trošenje ograničenih slovenskih političkih i diplomatskih resursa.

Po priznanju jednog slovenskog diplomata, za vrijeme blokade Hrvatske Slovenija je preko 80 posto svojih diplomatskih kapaciteta trošila u dokazivanje da je Slovenija u sporu s Hrvatskom u pravu, umjesto u otvaranje novih tržišta za slovenske proizvode. 

Bio je to diplomatski rat što ga Slovenija nije mogla dobiti, no površnom Pahoru to je postalo jasno tek kada je na zahtjev Amerikanaca morao odustati od blokade.

Čovjek koji je na više od godinu dana odgodio ulazak Hrvatske u EU, danas se samopromovira u sponzora hrvatskog ulaska u EU – ali samo zahvaljujući površnosti svoje »drage prijateljice« Jadranke Kosor! – dajući lažna obećanja da će Slovenija prva ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Jer kada to dođe na dnevni red u Sloveniji, Pahor sigurno više neće biti u prilici o tome odlučivati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.