Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
23. siječnja 2020.
Sabotaža
Sabotaža
Autor:
Objavljeno: 24. travanj 2013. u 12:38 2013-04-24T12:38:17+02:00

Možda ćemo doista za nekoliko dana postati punopravnom članicom EU, no još ćemo puno istarskog terana popiti – pod drugim imenom, naravno – dok naši političari ne shvate kako EU funkcionira

Ovo nije samo priča o teranu, tom opojnom i jakom istarskom vinu karakteristične rubinsko ljubičaste boje, kojem mnogi pripisuju ljekovita svojstva. Ovo je tipična hrvatska priča i još jedan dokaz hrvatske gluposti i potpune nesposobnosti naše političke elite. Slovenski proizvođači vina nedavno su ishodovali povlačenje terana hrvatskih proizvođača sa slovenskih polica, pozivajući se na činjenicu da je teran prije nekoliko godina zaštićen kao slovensko vino koje se proizvodi na točno određenom kraškom terenu u slovenskoj Istri.

A to pak znači da nitko drugi nema pravo proizvoditi i na europskom tržištu prodavati vino pod tim imenom. Za nekoliko tjedana, kada i Hrvatska postane dio tog tržišta, istarski proizvođači teran neće moći prodavati ni u hrvatskim trgovinama!!?

Dakle, ponavlja se slučaj dalmatinskog prošeka. I prošek će uskoro biti prognan s polica, premda su talijanski prosecco i naš prošek različiti proizvodi, koji se dobivaju različitom recepturom. Istarski vinari sada dokazuju da njihov i slovenski teran nisu isto vino, jer se dobivaju od različitih sorta grožđa (terana i refoška), no Slovenci su zaštitili ime i geografsko porijeklo terana, a ne sortu grožđa od koje se proizvodi, tako da je od dokazivanja morfoloških razlika terana i refoška malo koristi. Kada su Mađari prije nekoliko godina uspjeli zaštititi svoj tokaj Talijanima i Slovencima nije puno koristilo dokazivanje kako je njihov tokaj drukčiji od mađarskog. I jednima i drugima bilo je zabranjeno prodavati vino pod tim imenom.

Priču o teranu i prošeku povezuje i potpuno nesnalaženje ministra Tihomira Jakovine. Bilo je tužno gledati i slušati zbunjenog ministra kako prijeti »drugim pravnim mehanizmima« nakon što mu je slovenski kolega Dejan Židan u Luksemburgu objasnio da slovenska strana nije zainteresirana ponovno otvarati pitanje zaštite terana na trilateralnoj razini. Zašto i bi, kada su Slovenci taj posao odavno odradili, dok su Hrvati – iako je Hrvatska i kao nečlanica mogla uložiti prigovor – tu priliku prespavali.

I sada su nam opet za sve krivi Slovenci! Mediji ponovno huškaju i podižu temperaturu, dok istarski vinari slovenskim kolegama najavljuju rat. Netom nakon što smo jedan besmisleni rat okončali, ponovno idemo u rat! Vinski rat!?! Slovenci tobože svojataju naš teran! Kao da mogu svojatati nešto što je i njihovo, najmanje isto koliko je i naše, s jednom doista značajnom distinkcijom. Slovenci su svoju stoljetnu tradiciju proizvodnje terana i svoje vinare zaštitili i uskladili s europskim pravnim redom, kao i još 14 drugih vrsta vina i 16 drugih poljoprivrednih proizvoda. U sve to uložili su puno znanja i truda, dok Hrvati od svega toga nisu učinili ama baš ništa!

I u tome je cijela istina o nesretnom sporu o teranu! Sporu u kojem zapravo i nema nikakvog spora. Na jednoj su strani oni koji su organizirani i koji znaju raditi svoj posao, a na drugoj oni koji to očito nisu u stanju. Naši vinari i mediji sada će režati na Slovence, umjesto da prozovu sve naše vladajuće klike, sadašnje i bivše, koje su sabotirale interese vlastitog naroda i koje su servilno potpisivale sve što je od njih Bruxelles zahtijevao, ne razmišljajući o posljedicama. 

Možda ćemo doista za nekoliko dana postati punopravnom članicom EU, no još ćemo puno istarskog terana popiti – pod drugim imenom, naravno – dok naši političari ne shvate kako EU funkcionira i dok ne počnu štititi interese hrvatskih građana u toj Uniji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.