Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
21. studenoga 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Revolucija. U Europi!

foto: REUTERS, AP
foto: REUTERS, AP
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2011. u 12:33 2011-07-11T12:33:29+02:00

 Europa treba novo vezivno tkivo, koje će ponovno ujediniti Europljane oko europske ideje. Pravedna Europa nije samo iluzija

Iako se mnogi prave da ne čuju i ne vide, počelo je. Val nezadovoljstva širi se Europom. Od periferije prema centru. Od Sredozemlja prema staroj Europi na sjeveru. To je i logično, budući da upravo mediteranske zemlje baštine snažnu tradiciju uličnih prosvjeda i građanskog neposluha.

Počelo je u Grčkoj, i to prilično kaotično, da bi se ubrzo bunt proširio na Portugal, a zatim i na Španjolsku, gdje je dobio dosad najartikuliraniji oblik. Pobuna je u međuvremenu poput virusa zahvatila Francusku, Veliku Britaniju, Irsku, Belgiju, a nakratko je jedan plamen zapalucao i Hrvatskom, no brzo je ugašen.

No u drugim zemljama napetost raste. Atena, Barcelona, Madrid, Dublin, London, Lyon... Stari kontinent ponovno podsjeća na lonac koji će svakog trena eksplodirati. Europa se probudila! Jesmo li prebrzo zaboravili da je upravo Europa kolijevka revolucija?! 

 Ulice europskih gradova preplavili su mladi buntovnici u Grčkoj, »indignadosi« u Španjolskoj, a za njima stupaju i njihovi roditelji. Različite generacije opet progovaraju jednim glasom, zahtijevajući nešto što je do jučer je bilo nezamislivo. Žele novu Europu – ne više Europu u službi kapitala, Europu banaka i financijskih kartela. Avanturizam bankara ne žele plaćati iz vlastitih džepova. 

1346719

 Ne žele Europu koja će robovati profitu. Dosadašnja Europa koja je funkcionirala isključivo kao slobodno tržište roba i kapitala ionako je na umoru. Europa treba novo vezivno tkivo, koje će ponovno ujediniti Europljane oko europske ideje. 

Nezadovoljni sadašnjom predstavničkom demokracijom, »indignadosi« traže neposrednu demokraciju, novu solidarnost, socijalnu pravdu i ljudska prava, poručujući svojim elitama da neoliberalni kapitalizam ipak ima alternativu! I vjeruju da je utopija još uvijek moguća! Pravedna Europa nije samo iluzija. 

Konsenzus Europljana i njihovih elita na kojima je počivao dosadašnji europski projekt puca po šavovima. Mase ogorčenih ne žele da netko drugi odlučuje u njihovo ime, a bez njih, kao što je to bio slučaj u proteklih šest desetljeća europskih integracija. Glavna poruka španjolskog pokreta 15M, koji je ime dobio po datumu početka prosvjeda, 15. svibnju – uz pokret Democracia Real!

Ya (Prava demokracija odmah!) jedan od najosmišljenijih – upućena je dosad neraskidivom savezu politike i bankara: nismo igračke u vašim rukama. Dosta nam je pljačkaških stranaka i nevjerodostojnih sindikata. Nismo više vaše ovce! 

Europska politička elita još uvijek nema odgovora na zahtjeve nove političke sile koja se pojavljuje na obzoru. Iako duboko svjesni kako su sve opcije otvorene, neki iskreni zagovornici europskog projekta nisu prestali širiti optimizam, poput predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya, koji pesimistima u vlastitim redovima ovih dana poručuje kako je Europa, unatoč krizama koje je potresaju, »još uvijek seksi«. 

 Revolucija koja se rađa poraz je svih postojećih političkih opcija i cjelokupnog političkog establišmenta. Nezadovoljstvo europskih prosvjednika, naime, artikulirao je Stéphane Hessel, Francuz njemačkih korijena, nekadašnji pripadnik francuskog pokreta otpora, dakle francuski partizan, danas 93-godišnjak, koji je svojom knjižicom »Pobunite se!« nadahnuo pobunjenike.

1346938

U crvenoj kapici Francuske revolucije, Hessel rehabilitira njezine uznosite ideje: sloboda, jednakost, bratstvo. I pritom je tom vitalnom starčiću uspjelo ono što nijednoj stranci dosad nije pošlo za rukom: postao je glasom novog pokreta otpora. Njegova knjižica, bolje rečeno pamflet, u kojoj mlade poziva da se pobune protiv »produktivističkog uma« i »diktature financijaša«, koji su svijet i gurnuli u krizu, prvotno je tiskana u skromnih osam tisuća primjeraka, a danas daje nadu milijunima. 

 Opisujući trenutak u kojem se svijet nalazi, Hessel u intervjuu njemačkom Die Zeit-u citira svog najdražeg sociologa i filozofa, Francuza Edgara Morina: stojimo na pragu. Europa je doista na raskrižju. Pred njom je razdoblje temeljitih društvenih promjena, rađanje nove Europe, kakvu traže »indignadosi«, ili pak novi krug socijalnih nemira, represije, nasilja i ratova. Povijest nas uči da trećeg puta nema.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija