Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 24° 27° 2
26. svibnja 2018.
Komentar Denisa Romca

kolumna Ni Bruna Esih ne želi epitet ekstremne desničarke

Mlada i atraktivna povjesničarka Bruna Esih koju već proglašavaju novom heroinom hrvatske desnice / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Mlada i atraktivna povjesničarka Bruna Esih koju već proglašavaju novom heroinom hrvatske desnice / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2017. u 17:11 2017-03-28T17:11:26+02:00

Bruna Esih za sebe kaže da je konzervativna i odana tradicionalnim vrijednostima. U javnim nastupima inzistira na Bleiburgu i raščišćavanju komunističkog nasljeđa, povijesnom revizionizmu i lustraciji. Riječ je o idejama kojima je stekla snažnu potporu domaće ekstremne desnice, iako je vrlo oprezna kada je riječ o otvorenom koketiranju s ustaštvom. Čini se kao da je i ona shvatila da joj epitet ekstremne desničarke neće puno koristiti

Iako je zasad malo vjerojatno da će Bruna Esih ući u drugi izborni krug u Zagrebu, to još ne znači da nije riječ o značajnoj pojavi na našoj političkoj sceni. Mlada i atraktivna povjesničarka koju već proglašavaju novom heroinom hrvatske desnice, naime, odlično se uklapa u sličan trend diljem Europe.

Uspon desničarske ideologije u nizu europskih zemalja posljednjih nekoliko godina možemo objasniti upravo pojavom novih atraktivnih liderica, koje uspijevaju ekstremnu političku ideologiju zapakirati u moderniju i privlačniju retoriku, iako to, naravno, ne mijenja njezinu suštinu.

Marine Le Pen, primjerice, uopće ne voli kad je nazivaju krajnjom desničarkom. Francuska desničarska heroina uspješno je dovršila tranziciju Nacionalne fronte iz klasične rasističke i antisemitske u »običnu« antiimigrantsku i antieuropsku stranku, što je rezultiralo uspjehom kod onih birača koji su nekoć birali socijaliste, a danas glasaju za ekstremnu desnicu.

Bruna Esih za sebe kaže da je konzervativna i odana tradicionalnim vrijednostima. U javnim nastupima inzistira na Bleiburgu i raščišćavanju komunističkog nasljeđa, povijesnom revizionizmu i lustraciji.

Riječ je o idejama kojima je stekla snažnu potporu domaće ekstremne desnice, iako je vrlo oprezna kada je riječ o otvorenom koketiranju s ustaštvom. Čini se kao da je i ona shvatila da joj epitet ekstremne desničarke neće puno koristiti.

Vjerojatno zato zapravo jako malo znamo o idejama i vrijednostima koje zagovara, pa i onima zbog kojih bi eventualno zasluživala epitet ekstremne političarke. Jasno je, međutim, da nemamo posla s nekom mrkom i militantnom desničarkom, u crnoj košulji, nego s naoko simpatičnom osobom koja je unatoč očitom političkom neiskustvu vrlo vješta u javnim nastupima i, što je još važnije, koja ljude ne želi plašiti.

Upravo takav pristup dodatno opravdava gornju usporedbu nove zvijezde hrvatske desnice s europskim desničarskim ikonama. I Bruna Esih, naime, svoj radikalizam i revizionizam vrlo vješto prezentira.

Bruna Esih, osim toga, ostavlja dojam određene upućenosti i ozbiljnosti, pogotovo u usporedbi s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, nesuđenom desničarskom heroinom. Zahvaljujući stravičnoj izvještačenosti predsjednica države izgubila je titulu koja joj je bila servirana na pladnju. Esih uvjerava da je upravo ona »autentična predstavnica Tuđmanova HDZ-a«, dovodeći pritom i Plenkovića u neprilike.

Iako je, naravno, ono što ona govori daleko od Tuđmanovog HDZ-a, time samo dodatno naglašava identitetski deficit Plenkovićevog HDZ-a koji također ima malo veze s Tuđmanovim HDZ-om.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka