Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Komentar Denisa Romca

Nemamo se još čemu radovati

Nemamo se još čemu radovati
Nemamo se još čemu radovati
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2012. u 12:47 2012-09-07T12:47:17+02:00

Kako je moguće da Hrvatska naočigled propada – padaju konkurentnost i produktivnost, padaju plaće, propadaju tvrtke i cijele gospodarske grane, pada BDP, industrijska proizvodnja i potrošnja na svim razinama, pada izvoz, dakle sve što ne bi smjelo padati – a da toj istoj Hrvatskoj istodobno ne pada kreditni rejting? Takav »hrvatski paradoks« moguć je zato jer bonitetne agencije zanima jedino je li Hrvatska u narednom periodu kadra izvršiti svoje financijske obveze prema stranim financijskim tržištima, na kojima se zadužila i čije interese Fitch ovdje zastupa. 

Iako bi rušenje kreditnog rejtinga za Hrvatsku imalo katastrofalne i dalekosežne posljedice, ni zadržavanje postojećeg rejtinga, odnosno prepravljanje prognoze iz negativne u stabilnu, samo po sebi, ne predstavlja nikakvo jamstvo da će građani ove zemlje živjeti bolje.

Svojom prognozom kojom je toliko oduševio već potpuno demoralizirane Banske dvore Fitch je samo prognozirao kako je Hrvatska sposobna vraćati svoje dugove stranim kreditorima i investitorima te da je njihov novac što su ga, uz visoke kamate, posudili Hrvatskoj, relativno siguran. I ništa više od toga. 

    Jer upravo to – ocjena kreditne sposobnosti – primarna je zadaća triju glavnih bonitetnih agencija, među njima i Fitcha, koje nisu ni ugledne, niti neovisne institucije. Nije li taj zloglasni trojac najvišim ocjenama (AAA) što ih je davao bezvrijednim financijskim derivatima, za koje je znao da su »smeće«, i gurnuo svijet u najveću financijsku katastrofu? Istina je da Hrvatska na Fitch ne može utjecati, no to još uvijek ne znači da je Fitch neovisan. Kada su S&P i Moody's nedavno snizili najviši kreditni rejting Francuskoj, Fitch to jedini nije učinio. Fitch je, naime, suvlasništvu francuske kompanije Fimalac. 

  Kako je moguće da Hrvatska naočigled propada – padaju konkurentnost i produktivnost, padaju plaće, propadaju tvrtke i cijele gospodarske grane, pada BDP, industrijska proizvodnja i potrošnja na svim razinama, pada izvoz, dakle sve što ne bi smjelo padati – a da toj istoj Hrvatskoj istodobno ne pada kreditni rejting? 

   Takav »hrvatski paradoks« moguć je zato jer bonitetne agencije zanima jedino je li Hrvatska u narednom periodu kadra izvršiti svoje financijske obveze prema stranim financijskim tržištima, na kojima se zadužila i čije interese Fitch ovdje zastupa. 

   Upravo je zato Fitch zaključio da je država uspješna u naplati poreza od svojih građana i u zadržavanju proračunskog deficita pod kontrolom, što su opet osnovne pretpostavke za ono što Fitch, kako smo već naglasili, jedino zanima: uredna otplata kredita i kamata o kojima ovise i njihovi profiti. Pohvalit će, naravno, i sve ostale mjere koje tome pridonose, poput raskidanja kolektivnih ugovora ili rasprodaju državne imovine, kao i najave »strukturalnih reformi«, nimalo ne brinući što se te reforme zapravo svode na otpuštanja radnika i dodatna odricanja već osiromašenog stanovništva, i to u vrijeme kada BDP pada. Njemačka je, primjerice, svoje strukturalne reforme provela početkom prošlog desetljeća, u vrijeme konjunkture. 

  Zadržavanje kreditnog rejtinga znači da smo još u igri i da financijska tržišta u nama još vide dobru priliku za zaradu. 

   Fitch nije ocjenjivao ni koliko je hrvatska vlada uspješna u stvaranju okvira za rast gospodarstva, niti ih to zanima. Samo je pohvalio učinkovitost hrvatske vlade u cijeđenju svog stanovništva i provođenju politike puštanja krvi, kako europsku politiku štednje naziva slavni nobelovac Paul Krugman. 

   Fitch-ova ocjena, dakle, ne govori puno o uspješnosti našeg gospodarstva, ali zato dokazuje da hrvatska vlada više brine o stranim financijskim tržištima, nego o vlastitim građanima. Ocjena Fitcha doista znači stabilnost i sigurnost, ali za državu i njezine strane vjerovnike. A ukoliko je nešto dobro za državu i njezine vjerovnike, to automatski ne znači da je dobro i za njezine građane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.