Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 26
Sutra: 4° 4° 26
12. prosinca 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Neka plate bogati

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 24. kolovoz 2012. u 12:40 2012-08-24T12:40:21+02:00

U Hrvatskoj su novi nameti, mjere štednje i racionalizacije uvijek moguće, normalne i prihvatljive, ali isključivo na račun bijednika koji uskoro više neće imati što izgubiti. Sve što pogađa najšire slojeve ovdje se prihvaća gotovo kao božja kazna i nužni nusprodukt krize, ali ne dao vam bog da dirnete u bogatstvo i privilegije naših tranzicijskih dobitnika! Naših milijunaša! 

Porezna uprava ovih je dana 939-torici poreznih obveznika poslala obavijest da je geodetska uprava izračunala kako vrijednost njihove imovine prelazi milijun eura, tražeći od njih dokaze o tome jesu li nekretnine u poslovnoj funkciji ili u najmu. Sve takve nekretnine, naime, Porezna će uprava prekrižiti, a ako vrijednost preostalih nekretnina opet prelazi milijun eura, Porezna će uprava na tu imovinu obračunati krizni porez na nekretnine. Za one čije su nekretnine vrijedne od milijun eura do dva milijuna eura taj će namet iznositi 0,5 posto, dok će za one čije nekretnine vrijede više od dva milijuna biti odrezan jedan posto. 

   No da bi porez na nekretnine uopće mogao biti obračunat, Geodetska uprava prethodno je popisala sve nekretnine u zemlji i procijenila njihovu tržišnu vrijednost na temelju objektivnih i usporedivih parametara. 

   Zemlja o kojoj ovdje govorimo, naravno, nije Hrvatska, nego Slovenija. Čak je i Slovenija, čija je aktualna vlada desnog centra iznimno naklonjena interesima krupnog kapitala, a većina njezinih strogih mjera štednje provodi se na štetu deprivilegiranih skupina – radnika, nezaposlenih, umirovljenika i učenika – donijela jedan akt protiv svojih tranzicijskih bogataša! 

  I u drugim europskim državama poduzimaju krajnje kreativne mjere protiv svojih bogataša, a naročito poreznih utajivača. U Njemačkoj, recimo, pokrajine u kojima su na vlasti opozicijski socijaldemokrati ne pristaju na diktat svoje konzervativne vlade i ne žele odustati od prakse kupovanja ilegalnih cd-ova iz Švicarske na kojima su podaci o njemačkim poreznim utajivačima u toj zemlji, u čijim su bankama pohranili 80 milijardi eura crnog novca. 

   I u Hrvatskoj su novi nameti, mjere štednje i racionalizacije uvijek moguće, normalne i prihvatljive, ali isključivo na račun bijednika koji uskoro više neće imati što izgubiti. Zatezanje remena, bolni rezovi, poskupljenja, smanjenje radničkih prava, propadanje tvornica i regrutiranje armije nezaposlenih... – dakle sve što pogađa najšire slojeve – sve se to ovdje prihvaća gotovo kao božja kazna i nužni nusprodukt krize, ali ne dao vam bog da dirnete u bogatstvo i privilegije naših tranzicijskih dobitnika! Naših milijunaša! Ako pak to ipak učinite, optužit će vas da obnavljate socijalizam ili, još bolje, da s njim nikad niste raskrstili. Vjerojatno će vam još prigovoriti i da ne razumijete zakone slobodnog tržišta i »božansku pravdu« njegove »nevidljive ruke«. 

  Jer sasvim je u redu dok je porezni presing ministra financija Slavka Linića usmjeren prema ostacima ostataka srednje klase, onima koji su u ove četiri godine krize potrošili i zadnju crkavicu. No već sam nagovještaj da bi svoje račune napokon morali podmiriti i bogati, naši milijunaši, pokrenuo je medijsko-političku mašineriju u rukama hrvatske tranzicijske elite. Ta će mašinerija najprije izmisliti sadržaj novog poreza, da bi onda njezini ovlašteni analitičari i komentatori, na temelju svojih proizvoljnih premisa, mogli upozoravati na sve »opasnosti« novog nameta, e ne bi li se izmanipulirana javnost u toj perverznoj populističkoj hajci okrenula protiv vlastitih interesa. 

   Hrvatska, dakle, treba porez na nekretnine, kakav ima većina europskih zemalja, no njegova svrha ne smije biti razvlašćenje tranzicijskih gubitnika, već oporezivanje bogataša, špekulanata nekretninama i banaka, koje su i glavni krivci za aktualnu krizu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.