Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
23. siječnja 2020.
Komentar Denisa Romca

Milanović zasad uspješan samo u proizvodnji neprijatelja

Zoran Milanović / Foto Darko JELINEK
Zoran Milanović / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 18. ožujak 2013. u 9:29 2013-03-18T09:29:00+01:00

Dok se kriza u zemlji produbljuje, svakoj bi vlasti trebalo biti u interesu da ima što više saveznika i što manje (nepotrebnih) neprijatelja. Iluzija je da je ovaj rat protiv krize moguće dobiti bez saveznika

Treba li se uopće čuditi što je Zoran Milanović divljački šovenski ispad Zdravka Mamića degradirao samo na njegovu političko-stranačku, a zapravo politikantsku razinu, iskoristivši ga kao povod za još jedno cipelarenje HDZ-a? Ruži Tomašić najprije je pripisao ono što ona ipak nije rekla – da je Hrvatska samo za Hrvate – kao da ono što je doista jest rekla nije dovoljno neprihvatljivo, da bi potom nepromišljeno i uvredljivo, premda implicitno, ustvrdio kako se u Hrvatskoj vodio građanski rat. 

  Milanović je postao žrtvom vlastite verbalne agresije, koja se osobito intenzivirala posljednjih dana i tjedana: što je situacija lošija, a njegova vlada neuspješnija, Milanović postaje arogantniji i isključiviji. 

  Samo u posljednjem tjednu Milanović je tako bespotrebno izvrijeđao profesore engleskoga jezika, novinare i nevladine udruge, pokazavši kako ne razumije ni ulogu civilnog društva u demokraciji, niti funkciju medija. 

  Dosad su se na meti raspištoljenog premijera našli skoro svi glavni politički, ekonomski i društveni akteri. To što je vlada u žestokom sukobu sa sindikatima još je najmanje čudno, jer radi se o načelnom i interesnom sporu. Svaka vlada koja slijedi neoliberalnu logiku štednje na štetu javnog sektora – a takav je slučaj i s Milanovićevom vladom – automatski je u sukobu sa sindikatima. No zašto je onda Milanović i u sukobu s poslodavcima? Opet zarad svojih izjava. Premda je njegova vlada donijela mnoge mjere u njihovu korist, poslodavci su se uvrijedili kada je Milanović ustvrdio kako poslodavci žele radnike tretirati kao stvari. 

 Opozicija, koja svojim opozicijskim učinkom nipošto ne zaslužuje da je ovdje branimo, puno je puta iskusila premijerovu jezikovu juhu, no loše je i kontraproduktivno kada ti napadi prijeđu granicu dobrog ukusa, jer tada se izgubi smisao izrečene kritike. 

  Neprijateljskim preuzimanjem Istre premijer nije poštedio ni vlastitu koaliciju, a od sebe i SDP-a odbio je i lijeve intelektualce, koji su ranije bili sastavnim dijelom SDP-ova kadrovskog bazena, da ne spominjemo trećeputaše te parapolitičke inicijative i pokrete, prema kojima ne krije osobit zazor. 

  Oni drugi su ili nenormalni (sindikati), ili licemjerni (nevladine organizacije), ili korumpirani i ljudski nepošteni (opozicija). A na drugoj su pak strani svi moralno neupitni, i onda kada su zatečeni u kršenju zakona (Jakovina), pa čak i onda ako su odgovorni za smrt drugih ljudi (Čačić). 

  Milanović će jednakom gorljivošću braniti svoj stav i onda kada je u pravu, ali i onda kada griješi. No još je veći problem što se ovdje uglavnom radi o jalovom trošenju energije na stvari koje, osim u rijetkim iznimkama, nemaju puno veze s glavnim problemima ove zemlje. 

 Umjesto da izbjegava sve što potiče nesnošljivost, ideološku polarizaciju i kulturni rat, čini se kao da je premijeru stalo upravo do toga. Današnja Hrvatska ne treba »comandantea« koji će (jedini) uvijek biti u pravu, nego lidera koji će građanima vratiti vjeru u politiku i normalizirati društvo, a ne histerizirati ga. Nova je slovenska vlada nakon jednogodišnje političke radikalizacije u Janšinom mandatu u prvu točku koalicijskog ugovora, prije sanacije bankarstva i spašavanja gospodarstva, stavila smirivanje političkih strasti u državi! 

  Dok se kriza u zemlji produbljuje, svakoj bi vlasti trebalo biti u interesu da ima što više saveznika i što manje (nepotrebnih) neprijatelja. Iluzija je da je ovaj rat protiv krize moguće dobiti bez saveznika. No Milanović je na žalost, barem zasad, jedino u tome uspješan. Proizvodnji neprijatelja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.